Ramazanda balık tüketmenin en önemli faydası

Ramazanın gelmesiyle insanların menülerinde balığa daha fazla yer vermesi gerektiğini belirten uzmanlar, uyarıda bulundu.

Ramazanda balık tüketmenin en önemli faydası
GİRİŞ 17.07.2014 12:39 GÜNCELLEME 17.07.2014 12:39 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, balığın doktorlar tarafından neredeyse reçeteye yazılır hale geldiğini belirterek, vücut direncinin biraz daha azaldığı ramazanda balık etinin çok daha faydalı olduğunu söyledi.

Atamanalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın gelmesiyle insanların menülerinde balığa daha fazla yer vermeye başladığını belirterek, fakülteye ait uygulama merkezinde balık satışlarında artış olduğunu söyledi. Balık tüketimi konusunda bilinç oluştuğunun altını çizen Atamanalp, şunları kaydetti: "Biz ramazandan önce sürekli uyarı yapmıştık. 'Normal günlerde tükettiğiniz balığın tüketimini ramazanda sakın düşürmeyin, arttırın' diye.
 

'Hatta haftada iki veya üç öğün balık tüketin' dedik. Sindirilebilirlik açısından kırmızı ete göre çok kolay balık etinin yapısı. İçerdiği vitamin ve mineraller açısından zaten sağlığı tartışılmıyor. Doktorlar neredeyse reçeteye yazar hale geldi. Tüm branşlardaki hekim arkadaşlarımız, hastalarına balık yemelerini tavsiye ediyor. Dolasıyla vücut direncinin biraz daha azaldığı bu ramazan günlerinde balık etinin çok daha fazla faydalı olduğunu söyleyebilirim."

"Hem sahurda hem iftarda tüketilebilir"

Alışkanlığa göre hem sahurda hem de iftarda balık tüketilebileceğini anlatan Atamanalp, "Sahurda tüketen arkadaşlar var.

Örneğin ben iftarda tüketirim. Bugün çok rahat oruç geçiriyorum. Tamamen beslenme alışkanlığıyla ilgilidir. Herkese tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu. Fakülte olarak hedeflerinin öncelikle yöre insanının balık tüketimini arttırmak olduğuna vurgu yapan Atamanalp, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Doğu'da balık tüketimi, Türkiye ortalamasının beşte bir, altıda bir oranında.

İnsanlara balık tüketimini öğretmek, bilenlerde de balık tüketim oranını arttırmayı hedefliyoruz.Gerçekten belli aralıklarla bizim yaptığımız anketler var. Bundan dört sene öncesine göre, 0,8 kilogramdı Erzurum'da kişi başına balık tüketimi. Şu an 2 kilogramın biraz üzerinde rakamlara getirdik.

Türkiye ortalamasında bu rakam 7-8 kilogram civarında. Hedefimiz öncelikli olarak Türkiye ortalamasını Erzurum'a yakalatmak. Sonrasında ise AB ülkelerindeki rakamlara yaklaştırmak."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL