Sağlığınızı sakın ertelemeyin!

Dr. Atilla Bektaş, Ramazan ayında rahatsızlık durumunda hastaneye başvurmanın ertelenmemesi gerektiğini belirterek tavsiyelerde bulundu

Sağlığınızı sakın ertelemeyin!
GİRİŞ 23.06.2016 14:06 GÜNCELLEME 23.06.2016 14:06 KAYNAK İHA
ÖNEMLİ KONULAR

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, Ramazan ayında rahatsızlık durumunda hastaneye başvurmanın ertelenmemesi gerektiğini belirterek, "Sindirim sistemi rahatsızlıkları olan hastalarda Ramazan'da uzun süren açlığa bağlı olarak şikayetler artabilmekte, gerekli önlemler alınmadığı takdirde hastalarda gerek mide, gerekse de oniki parmak bağırsağında kanama ve delinme gibi ciddi sağlık problemleriyle karşılaşılabilinmektedir" dedi.

Uzm. Dr. Atilla Bektaş, Ramazan ayında mide ve bağırsak hastalıkları nedeniyle hastaneye müracaat eden hasta sayısında yüzde 15-20 arasında bir azalma olduğunu belirtti. Hasta sayısındaki bu düşüşün tansiyon ve diyabet gibi bütün hastalıklar için de geçerli olduğunu kaydeden Bektaş, "Aslında bu durum hastaların hastalıklarını ertelemelerinden kaynaklanmaktadır. Sağlıklı insanlarda orucun mide ya da oniki bağırsak ülseri gelişimini artırdığı ile ilgili herhangi bir kanıt yoktur. Ancak sindirim sistemi rahatsızlıkları olan hastalarda Ramazan'da uzun süren açlığa bağlı olarak şikayetler artabilmekte, gerekli önlemler alınmadığı takdirde hastalarda gerek mide, gerekse de oniki parmak bağırsağında kanama ve delinme gibi ciddi sağlık problemleriyle karşılaşılabilinmektedir" diye konuştu.

Oruçluyken peptik ülseri olan kişilerde mide asidinde azalma olduğu ve midenin istirahat halinde olduğu gibi yanlış bir algının olduğuna dikkat çeken Bektaş, şöyle devam etti:
"Son araştırmalar 12 saati aşan açlıkta mide asidinin yüzde 45 düzeyinde arttığı yönündedir. Hatta oruç tutanların mide asidindeki bu artış düzeyi, Ramazan'dan bir ay sonrasında da yüzde 23 daha yüksek olarak devam etmektedir. O nedenle 'mide asidi bloke edici ilaç' kullanarak oruç tutanların Ramazan'dan sonra da en az bir ay 'mide asidini bloke edici' ilaçlarına devam etmeleri gerekmektedir. Öncesinde peptik ülser hikayesi olan kişilerin Ramazan esnasında mide ağrısı, zayıflama, yutma güçlüğü, şiddetli göğüs yanması, kahve telvesi şeklinde kusma, siyah renkte dışkılama şikayetlerinin ortaya çıkması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL