Hastalıklarla savaşan renkli yiyecekler

Ramazan ayında, sahur ve iftar vakitlerinde metabolizmayı dinç tutacak renkli yiyecekler tercih ederek çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırın!

Hastalıklarla savaşan renkli yiyecekler
GİRİŞ 17.06.2017 13:13 GÜNCELLEME 17.06.2017 13:13
ÖNEMLİ KONULAR

Renk, yiyeceğin görsel cazibesine katkıda bulunur ve bozulup bozulmadığını gösterir. Renkli yiyecekler çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de ilgisini çeker ve bu yiyecekler sağlık için oldukça faydalılar.

Bu sebzeler ve meyveler kalp, şeker, felç ve bazı kanser hastalıklarından olduğu gibi obeziteden de korurlar. Renkli meyvelerden karpuzun koyu pembe renginin kaynağını karotenoid oluşturur.

Likopen açısından oldukça zengin olan karotenoid; bu sayede kanser riskini oldukça düşürüyor. Özellikle bu durum akciğer, mide ve prostat kanseri için kanıtlanmış durumda.
Ayrıca araştırmalar serviks ve göğüs kanseri için de gelecek vadediyor. Yüzde 92 oranında su içeren karpuz,dehidrasyonu önlemeye yardım ediyor, cilt için gerekli sıvıyı sağlıyor.



Renkli meyvelerden karpuzun koyu pembe renginin kaynağını karotenoid oluşturur.
Likopen açısından oldukça zengin olan karotenoid; bu sayede kanser riskini düşürür. Özellikle bu durum akciğer, mide ve prostat kanseri için kanıtlanmış durumda.
Ayrıca araştırmalar serviks ve göğüs kanseri için de gelecek vadediyor. Yüzde 92 oranında su içeren karpuz, dehidrasyonu önlemeye yardım eder, cilt için gerekli sıvıyı sağlar.

Sarı rengiyle limon, bir başka savaşçı renkli meyvelerden…
İçerdiği C vitamini ile sağlığı destekleyen limon, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca limonun kabuğu doğal bir antimikrobiyal özelliğe sahip. Limonun içerdiği C vitamini, vücudun demiri iyice emmesini sağlıyor.

Turuncu rengiyle mango mükemmel bir C vitamini kaynağı. Meyveye turuncu rengini bol miktarda içerdiği beta-karoten veriyor. Mango, bağışıklık sistemini desteklemeye yardım eden fenolik bileşenler içeriyor.
Bunun yanı sıra iyi bir lif kaynağı olan mango, sağlıklı bir parlaklık vererek cildin görünümünü düzeltiyor.Yeşil renge sahip elma ve kivi ise, beta-karoten ve lutein kaynağı. Antioksidan deposu olan bu meyveler, göz hücrelerini korumaya ve yaşa bağlı katarakt riskini azaltmaya yardımcıdırlar.



Yeşil meyveler 9 kat daha fazla K vitamini içerirler. Bu vitamin, kanın pıhtılaşması için gereklidir. Bazı araştırmalar, K vitaminin yaşlılarda kemikleri güçlü tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Sadece 36 kalori olan bu yeşillikler zayıflamaya da yardımcı olurlar.Mavi/mor renge yaban mersini ise içerdiği polifenoller sayesinde bilişsel ve motor fonksiyonlardaki azalmaları geri çevirmeye yardımcı oluyor. Kadınlarda kalp krizi riskini üçte bir oranında azaltıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL