Borsada kazanılan para helal mi haram mı?

Nihat Hatipoğlu 'İslam'da para' konusunun irdelendi, borsa ve faiz konusu ele alındı.

Borsada kazanılan para helal mi haram mı?
GİRİŞ 27.07.2012 06:21 GÜNCELLEME 27.07.2012 07:37
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

A Haber’de Özlem Denizmen’in sunduğu kişisel finans programı Para Durumu, tanınmış ilahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nu konuk etti.

'İslam'da para' konusunun  irdelendiği programda, borsa ve faiz konusu ele alındı. Borsada yatırım yapmanın haram olup olmadığının , yatırım yapılan şirketin faaliyet alanına göre belirleneceğini söyleyen Hatipoğlu, faizin ise her türlüsünün haram kabul edildiğini dile getirdi.

“BORSADA HARAM STATÜSÜNDE İŞ YAPAN ŞİRKETLERE YATIRIM YAPMAK HARAMDIR”

“Borsada bir risk var, kar ya da zarar edebilme riski. Borsada alınan hisse senetlerinin reel bir değeri, sermayesi vardır. Borsada yatırım yaparken, üzerinde sermaye hareketi yapmış olunan şirket temel itibariyle İslam’a aykırı ve haram statüsü içeren bir iş yapıyorsa onun borsadaki değeri de ona göre haramdır. Mesela içki üretiyorsa siz o sermaye hareketi içerisinde olamazsınız. Ama diyelim ki kağıt üretiyorsa, bunun içinde olmak dinen haram değildir. O bir ticarettir. Onu yapabilirsiniz sakıncalı değildir.”

“FAİZİN HER TÜRLÜSÜ HARAMDIR”

“Faiz faizdir. Allah helali helal, haramı haram kılmış, aradaki ölçüyü koymuştur. Hz. Peygamber de veda haccında faizin her türlüsü ayaklarımın altında diyor. Faizin türleri vardır. Hz. Peygamber tümünü yasaklıyor. Enflasyon kadarınca zarara uğrayacağını düşünen bir insan Borçlanırken değer kaybetmeyeceği bir metayı esas almak suretiyle borçlanabilir. Enflasyon kadar faiz de faizdir. Kimse onu faiz statüsünden çıkaramaz.”

YORUMLAR 16
  • Borsacı 3 yıl önce Şikayet Et
    Yatırım yapılan şirkete göre değişir bence...
    Cevapla
  • Parçalı bulutlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Vicdan nederse o bana göre haram dır adam içki firmasında n kölelik olsa. Ahireti haram mermer firmasında batsa hayatı haram
    Cevapla
  • Oğuz bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlamadığım herkes borsa hakkında karamsar ,doğruluk paylarda mutlaka vardir.fakat kimse dolar euro hakkında karamsar deģil nedense.dolar euro aldığımız zaman direk müslumanlara zulmeden ülkeleri zengin etmiyomuyuz neden bununla ilgili kimse konuşmuyor acaba.döviz alıp satınca caiz mi oluyor şimdi
    Cevapla
  • Ersan 3 yıl önce Şikayet Et
    O ülkelerde Müslüman doğanlar ve ana para birimleri dolar euro olanlar ne yapmalı o vakit. Kendi paralarını kullanmasınlar mı.
    Cevapla
  • Mehmet Akif 3 yıl önce Şikayet Et
    Haram yollardan kazanç elde eden hiç bir işletmeye para yatırılarak yani hissesini alarak ortak olamayız. Teorik olarak baktığında helal mal satan üreten bir işletmeye fabrikaya hisse alarak ortak oluyoruz. Kar ederse kazanıyor zarar ederse kaybediyor yani ticaretine ortak oluyoruz. Buraya kadar tamam. Ancak sattığı veya ürettiği ürünü peşin veya vadeli satarken faiz koyuyormu, kredi alıp bankalardan yatırım yapıyor mu. Ortakları Kim başka diğer şirketleri varmı. Ne iş yapıyorlar işki mi satıyor gazinosumu var domuz eti mi satıyor kumarhanesini var. Neticede ortağımız oluyor. En basiti sattığın hissenin bedelini bir gün sonra alabiliyorsun Takasbanktan
    Cevapla
  • enesss 3 yıl önce Şikayet Et
    anlamadım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle