Selimiye'nin halıları Balkanlar'daki camilere

Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından biri olan ve Mimar Sinan'ın "Ustalık eserim" dediği Edirne'de bulunan tarihi Selimiye Camii'nin halıları yenileniyor. Caminin eski halıları Balkan ülkelerindeki camilere serilecek.

Selimiye'nin halıları Balkanlar'daki camilere
GİRİŞ 18.07.2013 11:16 GÜNCELLEME 18.07.2013 11:16 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki asırlık caminin halılar zaman içerisinde yıprandı.

Seccade desenli halıların değişmesi için Edirne Müftülüğü önemli bir adım attı. Hayırsever vatandaşların yardımlarıyla 2 bin 100 metrekare civarındaki yeni halı için sipariş verildi. 300 bin TL tutacağı tahmin edilen halıların çizim çalışmaları Manisa'daki bir halı işletmesinde başladı. Yeni tasarımda seccade usulü halıların yerine sadece safların belli olduğu sade bir desen kullanılacak. Orijinaline uygun yapılacak halıların önümüzdeki aylarda Selimiye'de serilmesi hedefleniyor.

Yeni halıların gelmesiyle birlikte eskileri kaldırılacak. Geniş bir alanı kaplayan halılar, Balkan ülkelerinde bulunan camilere verilecek.

Halı yenilenmesiyle ilgili bilgi veren Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Selimiye'nin halılarının orijinaline yakın bir tasarımla yenileceğini söyledi. Yeni halıların rengi ve çizimi ile caminin estetik yapısına uygun olacağını kaydeden Üzüm, halıların zaman içerisinde yıprandığına dikkat çekti.

Yeni halıların yapılmasından sonra Selimiye'deki halıları Balkan ülkeleri ve Bulgaristan'daki camilere hediye edileceğini ifade eden Üzüm, bu camilerde Selimiye'nin anısının yaşanmış olacağını kaydetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL