''Selimiye'nin eşi, Sultan Ahmet'in kardeşi''

Sabancı Merkez Camisi, kullanım alanı açısından Türkiye'nin en büyük camisi olma özelliğini taşımasının yanı sıra mimarisi ile de dikkatleri çekiyor.

GİRİŞ 20.07.2012 12:46 GÜNCELLEME 20.07.2012 13:06 KAYNAK AA

Caminin mimari Necip Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temelini 1988 yılında attıkları caminin yaşanan maddi sıkıntılar nedeniyle yapımının bir süre beklediğini belirterek, inşaatın Sabancı Vakfı'nın destek vermesi üzerine 1998'de tamamlandığını söyledi.

İnşaat sırasında Sultan Ahmet ve Selimiye camilerinin mimari özelliklerinden yararlandıklarını anlatan Dinç, ''Caminin yapımında klasik Osmanlı mimarisinden yaralandık. Ancak biz inşaat sırasında her iki camiyi taklit etmek yerine onları birer esin kaynağı olarak değerlendirdik. Klasik mimarinin yanı sıra çağdaş inşaat teknolojisinden de yararlandık. Zaten bu camideki birçok özellik literatürde de bir ilktir'' dedi.
Caminin başlangıçta maddi boyutları da düşünülerek 4 minare ve 5 bin metrekare kapalı alan olarak planlandığını anlatan Dinç, inşaat sürecinde gelen eleştirilerle planları değiştirdiğini belirtti.
O dönemde ''En büyük ölü yatırım Adana'da yapılıyor'' şeklinde bir haber yapıldığına değinen Dinç, ''Haber üzerine caminin daha da büyütülmesine karar verdik. Böylece 4 minare 6'ya, 5 bin metrekare kapalı alan 6 bin 600 metrekareye çıkarıldı'' diye konuştu.

-Kullanım alanı en büyük cami-

Osmanlı cami mimarisinde kullanılan sütun, pencere, kubbe ve minarelerin İslamiyet'teki veya Osmanlı hanedanına ait özelliklerin rakamsal karşılığı olduğunu anlatan Dinç, şöyle devam etti:
''Sabancı Merkez Camisi'nin bazı kısımlarında biz bu özellikleri kullandık fakat çoğunda da tevafuk vardır. Caminin 4 yarım kubbe, 5 kubbe, 6 minaresi bulunuyor. Bunlar 4 kitap, 4 halife ve 4 mezhebe, İslam'ın 5 şartını, imanın 6 şartını sembolize ediyor. Ana kubbeyi taşıyan 8 fil ayağı Allah'ın subuti sıfatlarına, caminin 8 ana giriş kapısı 8 cennet kapısına, 40 pencere Hz. Muhammed'in peygamber olduğu yaşı ve 40 rekat namaza karşılık gelmektedir. 20 bin kişilik cami son cemaat mahalliyle birlikte 6 bin 600 metrekarelik alanı kaplıyor. Klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılan cami, genel görünüm olarak Sultan Ahmet, plan ve iç mekan olarak Selimiye Camisi'ne benziyor. Bu nedenle Sabancı Merkez Camisi için 'Selimiye'nin eşi, Sultan Ahmet'in kardeşi, Kocatepe'nin çağdaşı' deniliyor.''

Dinç, caminin adının ilk olarak ''Merkez Cami'' olarak düşünüldüğünü, Sabancı ailesinin inşaatına verdiği destek üzerine camiye ''Sabancı Merkez Camisi'' adının verildiğini ifade etti.

O günkü şartlara göre işçilik ve malzeme seçimininde Türkiye'nin en kaliteli ürünlerini tercih ettiklerini anlatan Dinç, ''Cami kullanım alanı açısından Türkiye'nin en büyük camisi olma özelliğini taşır. Caminin üst katlarında yaptığımız zikir ve dinlenme odaları da bu alanı genişletiyor. İznik çinisini camide birebir uygulamaya çalıştık. Kullandığımız çini panolar Türkiye'deki en büyük çini panolardır. Caminin ana gövdesindeki dört köşeden çıkan minareler kare bir şekilde yükselmiştir. Kubbe yüksekliği 54 metredir, kubbedeki pencere sayısı 40 adettir'' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL