Şekerpare tatlısı nasıl yapılır?

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlıları arasında olan şekerpare tatlısı; nasıl yapılır, en lezzetli şekerpare yapmanın püf noktaları neler? İşte tüm bu soruların cevabı…

Şekerpare tatlısı nasıl yapılır?
GİRİŞ 29.05.2017 09:46 GÜNCELLEME 29.05.2017 09:46

Bayram sofralarının vazgeçilmezi şekerpare, şerbetli tatlı tutkunlarının vazgeçilmezi arasında. Hamuru kurabiyeyi anımsatan bu geleneksel tatlı, farklı süsleme şekilleriyle en zor tatlılara taş çıkartıyor. Özel günlerde baklava açmak istemeyenlerin en güzel alternatifi olan şekerpareyi hazır hamurlara gerek kalmadan evde de kolayca yapabilirsiniz. İşte hemen hemen her şerbetli tatlıseverin bayıldığı şekerpare tarifi:
 
ŞEKERPARE TATLISINI YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREK PÜF NOKTALARI…

Şerbet soğuk, şekerpareler sıcak olmalı. Bu yöntem kullanılan tatlıların kıvamı tam istenilen düzeyde olur. Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra, şerbetini döküp üzerini başka bir fırın tepsisi ile kapatıp şekerpareleri sıcağı ile 5 dakika bekletin.
 
ŞEKERPARE NASIL YAPILIR?

Malzemeler:
 
* 250 gr. bitkisel margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* Yaklaşık 4-5 su bardağı un (çok az eksik ya da fazla olabilir)
* 1/2 su bardağı pudraşekeri
* 4 yemek kaşığı irmik
* 2 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
* 2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
* 1 paket kabartma tozu
 
Süslemek için;
 

* Fındık, badem, ceviz veya hindiz cevizi
Şerbeti için;
* 5 su bardağı su
* 5 su bardağı tozşeker
* 3-4 dilim limon
 
Yapılışı:

Un, irmik, hindistancevizi, pudraşekeri ve kabartma tozunu derin bir yoğurma kabına aktarıp, ortasını havuz gibi açın. Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve yumurtayı ekleyerek kulak memesi (ele yapışmayan) kıvamını alıncaya kadar yoğurun.  Hazırladığınız hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve üzerlerine hafifçe bastırdıktan sonra ortalarına kendi damak zevkinize göre seçtiğiniz kuruyemişlerden birini yerleştirin. Şekeparelerinizi 5 dakika önceden ısıtılıp 180 dereceye ayarlanmış fırında, üzeri sararıncaya kadar, 35-40 dakika pişirin. Şekerpareler fırında pişerken şerbeti hazırlama işlemine geçin. Su, tozşeker ve limon dilimlerini tencereye aktarıp kaynatın. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Soğuk haldeki şurubu fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine gezdirin. Şurubu çeken şekerparelerinizi dilerseniz hindistan cevizi gezdirerek sunuma hazırlayın. Afiyet olsun.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL