Ramazan'da öğün sayısı

11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif normale göre beslenme alışkanlıklarımızın değiştiği bir aydır.

Ramazan'da öğün sayısı
GİRİŞ 19.07.2012 13:28 GÜNCELLEME 20.07.2012 14:13
ÖNEMLİ KONULAR

Bu ayda beslenmemize normale göre daha özen göstermeliyiz. Biz diyetisyenlerin önerdiği normal zamanlarda 5-6 öğün beslenmedir. 3 ana 2-3 ara öğünden oluşan bu beslenme biçimini Ramazan'da uygulayabilir miyiz? Ramazan'da kaç öğün beslenilmeli?

Ramazan'da belki 5-6 öğün tüketmek zor olacak ama en az 4 öğün tüketmeye özen gösterilmelidir. İftar ve sahuru ana iki öğün olarak alarak, aralarda 2 ara öğün daha tüketilmelidir. Bu hem gün içinde daha az acıkmamıza hem de ana öğünler olan iftar ve sahurda aşırı yemek yememizi önleyecektir.

İftara ara verin;

İftar sofrasına oturduğunuzda, orucunuzu açtıktan sonra 1 kâse çorba, büyük bir salata ve 1 su bardağı yoğurt gibi bir başlangıç yapın ve iftara ara verin. Sofradan kalkıp biraz hareket etmeniz sizin için iyi olacaktır. 15-20 dakika ara verdikten sonra tekrar iftar sofrasına dönün ve diğer yemekleri ölçülü bir şekilde tüketin. Bu vereceğiniz aradan sonra sofraya döndüğünüzde ilk baştaki kadar aç hissetmeyeceksiniz ve aşırı tüketimden kaçınmış olacaksınız.

İftardan sonra 2 ara öğün tüketin!

İftar sofrasından kalktıktan yaklaşık 1-2 saat sonra tüketeceğiniz bir ara öğün sizin gece sahurdaki tüketiminizi frenleyecek ve kan şekerinizin daha düzenli seyretmesine yardımcı olacaktır.

Yatmadan önce tüketeceğiniz 1 su bardağı süt/yoğurt hem günlük ihtiyacınız olan süt grubunu sağlamaya yardımcı olacak hem de tokluk hissi verecektir. Kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için bu tüketim çok önemlidir.
Sahurda yağlı tüketmekten kaçının;

Sahur sizin vücudunuzun bütün gün boyunca ihtiyacı olan besinleri sağlamak açısından çok önemlidir. Bu yüzden sahurda sağlıklı besinler tüketmeye özen gösterin. Klasik bir kahvaltı gibi peynir, yumurta, söğüş sebze ve çavdar/tam buğday ekmeği tüketin. Bunların dışında kuru kayısı gibi meyve de tüketebilirsiniz. Ama kızartma gibi ağır yağlı besinlerden uzak durun. Bunların size hiçbir faydası olmadığı gibi birçok zararı vardır.

Dyt. Zehra M. Kandur - Haber 7

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL