Yâ Âdil": Çok adaletli, mutlak âdil olan

Yâ Âdil": Çok adaletli, mutlak âdil olan anlamına gelen yüce Allahın ism-i şerifidir.

Yâ Âdil": Çok adaletli, mutlak âdil olan
GİRİŞ 05.09.2010 09:20 GÜNCELLEME 05.09.2010 09:20
ÖNEMLİ KONULAR


 

Denge düzen her zerrede
Hükm ü adalet "Ya Âdil"
Her hücrede tüm kürrede
Adl'e işaret "Ya Âdil"
          ( Musa Tektaş) 

Bismihi,

Yâ Âdil,

Yerlerin ve göklerin gerçek hakimi, adalet dağıtıcısı olan Sultanım,

Ey Adaletin kalbi olan Rabbim,

Bütün kainatın merkezine adalet, merhamet ve şefkat nurunu dolduran, bütün işlerimize önce adaleti şart koşan hükmün karşısında ne kadar şükretsem azdır Rabbim. Adalet…Ertelenmesi mümkün olmayan bir ferman dimağımızda. Dağlarında, ovalarında, vadilerinde ceylanların suya inişi, kuşların dallara konuşu, bir yılanın yuvaya sığınışı, bir kartalın şahlanışı senin adaletin üzredir. Bir buğday tanesinin sahibini bekleyişini, bir karıncanın  sabrı  ve tahammülünü, bir ırmağın menzile varmak için telaşını, bir bulutun yağışını bilmek, seni bilmektir. Seni anlamaktır, seni tanımaktır Rabbim.

Her şey seninle adaletinle güzel…

Ve adlinle, rahmetinle…

Denge düzen her şey münasip…

 Zikrini eyleyen diller
Zulumden halas gönüller
Duadadır her dem eller
Lutf u inayet "Yâ Âdil"
 

Ey Sevgili,

En Sevgili,

Yâ Âdil,

Bahar kokulu bir göçmen kuşun dala inişidir mevsimin öteki adı…adalet ruhumuzun baharıydı, güzel kokulu iğdesiydi herkesin uzandığı… Dört mevsimin kanadına adaleti hakim kılan düşüncenin içinden anladık ki kış bahara, bahar yaza, yaz güze meyillidir. Dört mevsim yedi iklim içinde denge hükmünü gördük Rabbim. Zamanın sarkacında bütün anlar, dakikalar, saniyeler, günler haftalara, haftalar aylara, aylar senelere, sabah geceye, gece sehere,  meyillidir…Zaman yanılmaz, gün geceyi aşmaz, saniyeler şaşmazken senin ölçünün hükmüne inandık. Hoyrat rüzgarların dev çınarlara da narin gülzara da esişi, fırtınanın içinden sükunetin bütün efsunuyla yayılışı yine sendendir Allahım. Gülün mevsiminde çıkıp gelişine yandık. Gül mevsimi sandık. Ve yine inandık ki ancak her şey senin hükmünde, senin menzilindedir.

Her şey seninle, adaletinle güzel…

Ve adlinle, rahmetinle…

Denge düzen her şey münasip…

Muhlukatta ölçü esas
Denge de hükmüyle hassas
Yarattığı kevn ile nâs
Ol ulu kudret "Ya Âdil"
 

Rabbim,

Ulu Sultanım,

Yâ Âdil,

Sen Haksın, Âdilsin, hakimsin…Lakin biz kullarının ruhunda gezinen pinhan düşüncelere riya sinmiş, ikilik sinmiş, haramilik sinmiştir. Senin adaletini yayan, hak ve adalet bayraktarların ki  Ömer'diler, Süleyman'dılar toplayıp adalet terazisini gitmişler ak ülkelere…Şimdi  Babil kulelerine adaleti unutan zulmün bayrağı asılmış, Nemrut kılıklı, bed yüzlü adamlar adaleti kelepçelemiş, zindanlara tıkmıştır Yusuf misali... Senden bihaber karanlık ruhların dehlizlerinde adalet tutsaktır artık. Adalet ki artık yorgun  ülkenin sürgün şehzadesidir. Aklın sırlarını aşmış yitik bir sevdadır aradığımız. Bizi adaletinle yeni baştan sar Allahım… Bu unutmuş, adaletin kantarını ve dahi ölçüsünü bozmuş kullarına mizan ver, intizam ver, düzen ver,adalet ve şefkat ver Rabbim.

Göklerden yağmur gibi yağan merhamet ver…

Her şey seninle adaletinle güzel…

Ve adlinle, rahmetinle…

Denge düzen her şey münasip…

 Emrediyor iyiliği Hakk
Hüküm onundur muhakkak
Adlile hâkimi mutlak
En üstün kuvvet "Ya Âdil"
 

Ey Büyük Allahım,

Sultanım,

Yâ Âdil,

Kentlerin dar sokaklarına sıkışan ruhların çıkınına riya, yalan, kin sıkıştırılmış. Sözü senet sayan yüreklere hasret kalmışız... Senin adaletini, senin haşmetini, senin kudretini ve senin rahmetini özlüyor yüreklerimiz. Artık ne zulmün kucağında boyun büken güllerimizi diriltecek yağmurumuz, ne yürek yangınımızdan arta kalan küllerimizi savuracak rüzgarımız var Rabbim. Bir rüzgar, bir yağmur bekliyoruz senin ülkenden. Adı adalet, merhamet, şefkat olan bir yağmur bekliyor yüreklerimiz. Hiçbir şeyi beklemediğimiz kadar, hiçbir şeyi ümit etmediğimiz kadar bir yağmur bekliyoruz adı adalet olan.  Yangından kanatları göynüyen yaralı kartallarız  uçmayı unutmuş. Bize adaletinden, merhametinden ve şefkatinden kanatlar ver Allah'ım.  Yeni baştan uçur bizi mavi göklerinde özgür ve korkusuz…

Her şey seninle güzel…Bütün kainat senin hükmünle azat…

Ve adlinle, rahmetinle…

Denge düzen her şey münasip…

 Akrabaya yardım et der
Daim doğru yola git der
Kötülüğü kalpten at der
Sahibi öğüt "Ya Âdil"

Yâ Âdil,

Sevgililer sevgilisi Ulu Sultanım,

Her dem gönlümüz en gümrah ırmakların gibi sana akmaktadır. Gönlümüzün zaptı senin elindedir. Firakına kilitlenen gönlümüzü rahmetinden, hikmetinden mahrum etme Ey Sevgili. Sana aşkımız ve sevdamız ezelden ebededir. Firarımız yok, umarımız yok başka sevgilere… Rahmetinden, firkatinden, adlinden, şefkatinden ve merhametinden ihraç etme bizi Ey sultanım. Bütün gidişlerimiz sana, bütün gelişlerimiz yine sanadır. Ruhumuzun esrarında senin adın gizli. Bütün dualarımızın menzili sensin. Ey adaletin kalbi, ey rahmetin pınarı, ey şefkatin devleti bizi esirge, bizi bağışla, bizi sağalt… İndir bizi  bindiğimiz, uçtuğumuz sahte dünyaların omzundan. Bizi adalet terazinde tart, ölç ve dengele. Bütün fazlalıklarımızı, eksiklerimizi, yanlışlarımızı, sahte yanlarımızı adaletinle terbiye et Rabbim.

Şüphesiz senin her şeye gücün yeter.

Her şey seninle şefkatinle güzel…

Ve adlinle, rahmetinle…

Denge düzen her şey münasip...

 

Meryem Sinan Aybike

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL