Washington'da iftar farklı dinleri buluşturdu

Amerikan Türk Dostluk Derneği tarafından kurulan iftar çadırı, hem ABD'deki Türk ve diğer Müslüman toplumlardan yoğun ilgi gördü hem de Müslüman-Hristiyan toplumunu iftarda buluşturdu

Washington'da iftar farklı dinleri buluşturdu
GİRİŞ 20.07.2013 09:47 GÜNCELLEME 20.07.2013 09:47 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

ABD'nin başkenti Washington'da, Amerikan Türk Dostluk Derneği (ATFA) tarafından kurulan iftar çadırı, hem ABD'deki Türk ve diğer Müslüman toplumlardan yoğun ilgi gördü hem de Müslüman-Hristiyan toplumunu iftarda buluşturdu.

ATFA tarafından Ramazan ayı dolayısıyla üç günlüğüne kurulan iftar çadırı, yoğun ilgi gördü.

Yaklaşık 750 kişiyi ağırlayan iftar çadırına, Türk Amerikan toplum üyelerinin yanı sıra ABD'deki diğer Müslüman toplum üyeleri de katıldı. İftara, bölgedeki Hristiyan nüfusun da yoğun katılım gösterdiği görüldü.

İftara, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Azerbaycan'ın Washington Büyükelçisi Erin Süleymanov ve Virginia eyalet meclisi milletvekili Kenneth Plum gibi isimler de katıldı.

Kiliseleri vasıtasıyla iftara geldiler...

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Maria isimli Amerikalı, ATFA'nın iftar çadırından yaşadıkları bölgedeki kiliseleri vasıtasıyla haberlerinin olduğunu söyledi. Kiliselerinin dinler ve kültürlerarası diyalog kuruluşu Rumi Forum ile ortak çalışmalarının olduğunu anlatan Maria, bölgede yaşayan Türk halkıyla iyi ilişkiler içerisinde olduklarını, onlara karşı dostça duygular beslediklerini dile getirdi. İftar çadırı etkinliğine ilk kez katıldığını ifade eden Maria, ortamı çok dostça bulduğunu belirtti.

Sujatha adlı bir diğer katılımcı da iftardan kilisesi vasıtasıyla haberdar olduğunu ve dinlerarası diyalog kapsamında birkaç yıldır Rumi Forum ile yapılan çalışmaları bildiklerini söyledi.

Bu etkinliğe ilk kez katıldığını, ancak Dubai'de büyüdüğü için İslam kültürüne yabancı olmadığını, orada çok kez toplu iftarlarda bulunduğunu kaydeden Sujatha, "Bu tür etkinliklere ne kadar çok kişi katılırsa o kadar iyi. Burada aslında birbirimizden çok farklı olmadığımızı görüyoruz, aynı şeylerden keyif alıyoruz" dedi.

Ceyhun adlı 15 yıldır ABD'de yaşayan Türk-Amerikan üyesi de etkinliğe üçüncü kez katıldığını belirtirken, yabancılarla iftar yapmanın daha güzel olduğunu, birbirleriyle daha çok kaynaştıklarını, birbirlerini daha iyi tanıdıklarını söyledi.

İftara katılan yabancıların, kendilerine Ramazan'la, iftarla ilgili sorular sorduğunu kaydeden Ceyhun, "Hem onlar bizi, hem de biz onları daha iyi tanıyoruz. Bu tip etkinlikler vasıtasıyla içinde yaşadığımız topluma da daha iyi adapte oluyoruz. Burada yaşadığımız için buranın kültürünü iyi tanımamız lazım. Kültürlerarası diyalog da bu iftarlar sayesinde daha anlamlı hale geliyor" diye konuştu.

Çiğ köfteden gözlemeye, pamuk şekerden dondurmaya iftar stantları...

ATFA'nın iftar çadırında, katılımcılara sunulan ana yemeğin yanı sıra, stantlarda alternatif yiyecekler de ikram edildi. Özellikle gözleme ve çiğ köfte standlarında uzun kuyruklar oluşurken, iftarın ardından tatlı yemek isteyenler için de lokma tatlısı, çay ve kahve stantları kuruldu.

Amerikan Türk Dostluk Derneği (ATFA) Başkanı Ahmet Tarık İlhan, AA'ya, Ramazan çadırı etkinliğini son 5 yıldır organize ettiklerini, buradaki amacın, Washington ve çevresinde yaşayan Türk toplumun Türkiye ve Ramazan havasını yaşama hasretini dindirmek olduğunu belirtti.

Programın üç gün sürdüğünü ve hemen her gün 600'e yakın kişinin geldiğini, son gün bu sayının 750'ye çıktığını ifade eden İlhan, iftar çadırına ilginin çok yüksek olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

İftar çadırına her yıl, yerel düzeyde belediye başkanı, milletvekilleri ve senatörlerden de katılımının bulunduğunu belirten İlhan, "Çoğunluk Türklerden oluşuyor ama aynı zamanda Amerikalı dostlarımız da katılıyor, hatta yarısına yakınını Amerikalı dostlarımızın oluşturduğunu söyleyebilirim. Bu programı, Amerikalıların buraya gelerek Müslümanların, yazın özellikle bu sıcakta tuttukları orucun iftarlarını onlarla birlikte açmaları ve aynı zamanda Türk kültürünü görme ve muhabbet etme fırsatı bulmaları açısından da çok önemli buluyoruz. Bu çadır, aynı zamanda buradaki toplumların birbirleriyle dostluğunu da pekiştiriyor, bu vesileyle muhabbet etme, birbirini tanıma, biraraya gelme, belki farklılıklarını güzelliğe çevirme gibi fırsat oluşuyor. Bundan dolayı bu programı çok önemsiyoruz ve bundan sonra her yıl Ramazan boyunca devam ettireceğiz" dedi.

"Muhabbete geldik"...

Virginia eyalet meclisi milletvekili Kenneth Plum da AA'ya, ATFA'nın iftarında birçok kereler bulunduğunu söyledi. Birkaç yıl önce Türkiye'yi de ziyaret ettiğini belirten Plum, "O günden bu yana dostuluğumu ve ilişkilerimizi koruyoruz. İnsanlar çok misafirverper" dedi.

Ramazan gibi bir ayda biraraya gelmek ve bu sevgi ortamının parçası olmak istediklerini belirten Plum, "Tabi Türk yemekleri de çok güzel. Buraya insanlarla bir araya gelmek ve muhabbet etmek çok güzeldi. Bugünlerde toplumları birbirinden ayıran, uzaklaştıran çok konular var. Dolayısıyla dinler arası diyalog yoluyla bir araya gelme fırsatı bulduğumuz zaman, bunlar toplulumuzu güçlendiricektir, çocuklarımız için geleceğimiz güçlendirecektir" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL