Murat Ülker'den kırımlı dedesine büyük vefa

Ülker'in patronu Murat Ülker, dedesi İslam Bey'in hocalık yaptığı Kırım'daki Korbek Camii'ni yeniden yaptırdı.

Murat Ülker'den kırımlı dedesine büyük vefa
GİRİŞ 06.07.2014 12:10 GÜNCELLEME 06.07.2014 12:10 KAYNAK YENİ ŞAFAK
ÖNEMLİ KONULAR

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, dedesi İslam Bey ve ailesinin Kırım'da ikamet ederken hocalık ve öğretmenlik yaptığı Korbek Camii'ni yeniden yaptırdı. 1930'da minaresi yıkılan cami, 90'lı yıllarda kundaklamayla harabeye dönmüştü.

1930 yılında minaresi yıkılan cami 90'lı yıllarda ise kimliği belirsiz kişiler tarafından yakıldı. Murat Ülker bir seyahat sırasında caminin durumundan haberdar oldu. Ülker, Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı aracılığı ile camiyi yeniden yaptırmaya karar verdi.

KLASİK SELÇUKLU TARZI

Caminin projesini ve yapımını Kırım bölgesinde iş yapan Erbek İnşaat şirketi üstlenirken inşaat bir seneden az bir sürede tamamlandı. Açılışı yapılan Korbek Camii, Kırım Müftülüğü'ne teslim edildi. Küçük ama mimarisi ile bölgenin en güzel ve örnek camilerinden biri haline gelen cami, bölgedeki Müslümanlar için merkez haline geldi. Klasik Selçuklu tarzında inşa edilen caminin kündekari kapıları, ahşap minberi, mihrabı, altın varakları ve çıtakari tavanları Selçuklu mimarisinden esinlenerek yapıldı.

ÇİNİLER ÖZEL YAPIM

Caminin iç dekorasyonunun malzemeleri ise Türkiye'den gitti. Çiniler Kütahya'dan özel olarak yapılarak gönderildi. Kubbe ve kuşak Naht yazıları ve tezhipler de Türkiye'den gitti. Caminin içindeki Naht yazılarını ünlü hattat Hüseyin Kutlu yazdı. Mermer işçiliği Türkiye'den giden mermer ustaları tarafından yapıldı. Cami giriş katı (yemekhane, medrese, gasilhane), 1. kat (ibadet alanı, derslikler) ve ara kattan (bayanlar için mahfil) oluşuyor. İbadet alanı 500 kişilik kapasiteye sahip.

Sovyet zulmünden kaçıp geldiler

Ülker ailesi, 1929 yılında Sovyet Rusya'nın baskıcı rejiminden kaynaklanan koşullar sebebiyle Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmıştı. Türkiye'deki hayatlarına sıfırdan başlayan Ülker ailesi ticaret hayatında

basamakları teker teker çıkarak zirveye ulaştı. Murat Ülker'in dedesi İslam Bey ise dönemin zor koşulları arasında Korbek Camii'nde Sovyet askerlerden gizli bir şekilde Müslümanların eğitimlerini sürdürmelerine yardımcı oluyordu. Cami ilk yapıldığı dönemde hem cami, hem medrese görevi görüyordu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL