Batı Trakya'da ramazan coşkusu

Ramazanın Türk ve İslam geleneklerine ayrı bir canlılık kazandırdığı Batı Trakya'da ramazan coşkuyla yaşanıyor

Batı Trakya'da ramazan coşkusu
GİRİŞ 11.07.2014 13:24 GÜNCELLEME 11.07.2014 13:24 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Ramazanın büyük bir coşkuyla yaşandığı Batı Trakya'da hem Türk azınlığı bir araya getirmek hem de eski gelenekleri yaşatmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Ramazan ayına özel olarak pide ve tulumba tatlısı gibi yiyeceklerin hazırlandığı Gümülcine ve İskeçe'deki Türk mahallelerinde iftar saati atılan fişeklerle duyuruluyor, sahurda da davulcular sokakları gezerek halkı uyandırıyor.

Ramazanla Türk ve İslam geleneklerinin yeniden canlılık kazandığı Batı Trakya'da yaşayan Müslümanlar, iftar saatinde dükkan ve iş yerlerini kapatıp oruç açmak için evinin yolunu tutuyor. Müslümanlar, iftar sofralarında hep birlikte oruçlarını açtıktan sonra teravih namazı için camilere akın ediyor.

Tulumba tatlısına ilgi büyük

Gümülcine ve İskeçe'de Türk ve Yunan ekmek fırınları, ramazana özel susamlı pideler yaparken iftar sofralarının vazgeçilmez tulumba tatlısı, özel ilgi görüyor.

Gümülcine'nin Yenimahalle semtinde babadan kalma iş yerinde geleneği sürdüren tatlı ustası 65 yaşındaki Mehmet Hüseyin, ramazanda tatlı satışlarında büyük artış olduğunu, en büyük ilgiyi de tulumba tatlısının gördüğünü söyledi.

Atalarından kalma eski bir tarifle pişirdiği tulumba tatlısını Türkler kadar Yunanlıların da tercih ettiğini ifade eden Hüseyin, Gümülcine'deki tulumba tatlısının lezzetinin hiçbir yerde bulunmadığını belirtti.

Köylerde kurulan kalabalık iftar sofralarında kıymalı pirinçli düğün çorbası, patates kızartmalı et, nohutlu pirinç pilavı, ayran ve irmik helvası tercih ediliyor.

"Hoca Gezeği", köylerde sürdürülen ramazan gelenekleri arasında yer alıyor. Ramazan boyunca köyün imamı ve müezzinine verilen iftar ve sahur yemeği olan "gezek", köy evlerinde sırayla hazırlanarak iftar ve sahur saatlerinde cami ya da mescide yollanıyor.

Kadınlar için özel vaaz kürsüleri

Ramazan ayı boyunca Türk azınlığın yaşadığı üç ilden soydaşlar, başta seçilmiş müftülükler olmak üzere azınlık dernekleri tarafından düzenlenen dini etkinlikler ve geniş katılımlı iftarlarda bir araya gelme fırsatı buluyor.

Gümülcine ve İskeçe seçilmiş müftülüklerine bağlı vaaz ve irşad ekipleri, kent ve köylerdeki camilerde dini sohbetler düzenliyor. Gümülcine'nin merkezinde de ramazan boyunca kadınlar için hizmet vermek üzere vaaz kürsüleri açıldı.

Evlerin ve camilerin ramazan öncesinde temizlenip kireçle boyandığı Türk mahalleleri, yaklaşan Ramazan Bayramı için hazırlandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL