Saraybosna'da beş asırlık mukabele geleneği

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, ramazan ayında mukabele geleneği yüzyıllardır sürdürülüyor.

Saraybosna'da beş asırlık mukabele geleneği
GİRİŞ 23.07.2014 15:22 GÜNCELLEME 23.07.2014 15:22 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, ramazan ayında mukabele geleneği beş asırdır devam ettiriliyor. Şehir merkezindeki Hacı Camisi'nde ise kadın hafızlar tarafından okunan mukabeleye her yaştan çok sayıda kadın yoğun ilgi gösteriyor. Ramazanın en güzel hissedildiği Balkan şehirlerinden biri olan Saraybosna'da özellikle camilerde vakit namazlarının öncesi veya sonrasında geleneksel mukabele okunuyor. Ülkedeki önemli hafızların camilerde okuduğu mukabeleye her yaştan insan katılıyor.

Erkek, kadın, genç yaşlı hemen her yaştan insanın doldurduğu camilerde, okunan mukabele takip ediliyor. Saraybosna'daki mukabele geleneğinin asırlardır var olduğunu ifade eden vatandaşlar, Saraybosna'da ramazanın en güzel özelliklerinden birinin de mukabele olduğunu belirtiyor. Saraybosna'daki Hacı Camisi'ni okunan mukabeleyi sadece kadınların takip etmesi nedeniyle diğer camilerden farklı kılıyor.

Hacı Camisi'ndeki geleneksel kadınlar mukabelesi, Bosna Hersek'te yüzyıllardır korunan ve günümüze kadar ulaşan en önemli gelenekler arasında yer alıyor. Yaklaşık beş asırdır devam eden Hacı Camisi'nde devam eden kadınlar mukabelesi geleneği, bu yıl yedi Kur'an-ı Kerim hafızası tarafından okunuyor. Çok sayıda kadın ise okunan mukabeleyi takip ediyor.

Hacı Camisi'nde mukabele okuyan yedi hafızadan biri olan Ehlimana Godinyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in vazgeçilmez ramazan geleneklerinden biri olan mukabelenin asırlardır süregeldiğini, kadın hafızlar olarak kendilerinin de bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi. Hacı Camisi'nde yedi yıldır kadınlara özel mukabele okuduklarını anlatan Godinyak, ''Dört hafıza her yıl bu mukabelelere katılırken, yeni hafıza olan arkadaşlarımız da bize her yıl destek oluyor. Buraya her yıl gelen, mukabeleyi takip eden kadınlar, genç kızlar var.

En yoğun katılım hafta sonlarında oluyor. Hafta sonları mukabelenin yanı sıra, konuk ettiğimiz başka bir hafıza ise katılımcılara dini sohbet yapıyor'' diye konuştu. Godinyak, Saraybosna'daki mukabele geleneğinin asırlar önce başladığını, ancak bir dönem kesintiye uğradığını belirterek, bu geleneğin savaşın ardından yeniden canlandırıldığını ifade etti.

Gençler mukabeleye yoğun ilgi gösteriyor

Mukabeleye genç kızların gösterdiği ilgiden son derece memnun olduklarını söyleyen Godinyak, ''İlk yıllarda anneleri, nineleri ile birlikte camiye gelir, mukabele dinlerlerdi. Sonra Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiler ve şimdi bizimle birlikte mukabele okuyorlar, arkadaşlarını da mukabeleye getiriyorlar. Bu bize ayrı bir mutluluk veriyor. Dünya gençlere kalıyor.

İnşallah bir gün onlar bizim yerimize geçecek ve mukabele okuyacak'' ifadesini kullandı. Hacı Camisi'ndeki geleneksel mukabeleyi Godinyak'ın yanı sıra diğer hafızalar Mahira Vyayçiç, Saima Memiç, Salema Begoviç, Zehra Bayriç, Meryem Kapo ve Meryem Avdiç okuyor. Kelime manası "karşılaştırma, karşılıklı yapılan okuma" olan mukabele, Türkiye'de olduğu gibi Bosna Hersek'te de ramazan boyunca özelliklerde camilerde hafızlar tarafından okunuyor, cemaat tarafından ise Kur'an-ı Kerim'den takip ediliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL