Sokak iftarları geleneği bu yıl da devam ediyor
Türkiye'de ilk kez 2005 yılında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından başlatılan sokak iftarları geleneği bu yıl da devam ediyor.
Türkiye’de ilk olarak 2005 yılında Fatih Belediyesi tarafından başlatılan sokak iftarları geleneği, bu yıl da Ramazan’ın ilk günü Sultanahmet Meydanı’nda “12 bin kişilik dev İftar Buluşması” ile başladı. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan özel olarak getirilen tören topunun atışı ile birlikte binlerce vatandaş oruçlarını hep birlikte açtı. Fatih Belediyesi’nin “Sokak İftarları Programı”, Ramazan ayı boyunca 15 mahallede devam edecek. Ayrıca Ramazan gezileri, lokum ve limonata dağıtımı gibi birbirinden güzel etkinlikler de İstanbulluları bekliyor.
Ramazanın ilk gününde binlerce vatandaşı aynı sofrada buluşturan Fatih Belediyesi, Sultanahmet Meydanı'nda kurulan dev iftar sofrasında yerli ve yabancı çok sayıda vatandaşı konuk etti. 12 bin kişinin katıldığı dev iftar buluşması birçok televizyon ve radyo kanalı tarafından canlı olarak yayınlanırken özel olarak kurulan platformda Tasavvuf ekibi sahne aldı.
Tarihi top atışı Sultanahmet’te yeniden canlandı
İlk olarak 1821 yılında Anadolu Hisarı’nda başlayan, daha sonra Rumeli Hisarı ve Yedikule surları ile gelenekselleşen “top atışı” da Sultanahmet Meydanı’nda yeniden canlandı. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan özel olarak gerçek bir top getirildi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ateşlediği top atışının ardından yerli yabancı tüm katılımcılar birlikte iftar yaptı.
Dev iftar yemeğinde 12 bin kişiye 1440 kg et, 1800 kg pilav ve 1400 kg baklava dağıtıldı…
Osmanlı’da Ramazan ayının en önemli buluşma mekânlarından biri olan Sultanahmet Meydanı, Ramazan gelmeden günler önceden hazırlanır ve insanları bir araya toplamak için en güzel şekilde donatılırdı. Cami ve meydanın bu kadar ahenkli bir şekilde yerleştirildiği şehir mimarisi insanlara hem ibadet etme, hem de iftar ve sahurlarını aynı mekanda yapabilme imkanı sağlıyordu. Meydana dev kazanlar kurulur, uzun yer sofralarında yemekler sunulurdu. Yemeklerin verilmesinde Padişah ve devletin üst düzey yetkilileri de yardımcı olurlardı.
İşte bu gelenek Fatih Belediyesi’nin katkılarıyla Sultanahmet Meydanı’nda Ramazan ayının ilk günü ile birlikte yeniden canlandı. 12 bin kişilik dev iftar için hazırlıklar günler öncesinden başladı. Dün akşamki iftarda verilen yemekte; 1440 kg et, 1800 kg pirinç, 1400 kg baklava kullanıldı. Fatih Belediyesi’nin Ramazan ayı boyunca 15 mahallede sokak iftarları programı devam edecek. Ayrıca Ramazan gezileri, lokum ve limonata dağıtımı gibi birbirinden güzel etkinlikler de İstanbulluları bekliyor.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir : “Aynı sofrada, sadece aynı yemeği değil, aynı heyecanı, huzuru ve manevi atmosferi paylaşıyoruz.”
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir iftar sofrasında misafir olan tüm vatandaşlara teşekkürlerini iletti. Fatih Belediye Başkanı Demir, “Küçüklüğümüzde iftar yapmak için top patladı mı? diye beklerdik. İstanbul’da Ramazan’ın topunu burada patlatacağız. Bize daima sorarlar “Neden Ramazan’da iftar vakti Sultanahmet’te bulunmak insanı bu kadar heyecanlandırır? Burası Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra dünyadaki en manevi noktadır. Ramazan’ın bu manevi atmosferinden bir şeyler kazanmak için insan hiç tanımadığı insanlar ile aynı sofrayı paylaşıyor” diye konuştu.
-
israf 9 yıl önce Şikayet EtBelediye baskanlari sanki kendi cebinden harciyormus gibi iftar veriyor. Eleştiri diyeceksiniz muhalefet ediyor diyeceksiniz ama gerçek bu oy uğruna bu hizmet değil ve de dini de kullanarak israf yapiliyor. İhtiyaç sahiplerine direk verilse ve de bu reklam olmadan yapilsa çok iyi olur.Beğen
-
gurbetçi 9 yıl önce Şikayet Etcok güzel olmuş. muhtaç olanlara yardim olur inşallah, ama bu tür iftarlar cok güzel oluyor yurdum icin4Beğen
-
Derda 9 yıl önce Şikayet EtBu iftarlar keske yoksullara olsa.. Birakin et yemeği ekmeği çöpten toplayan insanlar var. Bu ramazan ayında ki iftarlarda adam aileaini aliyor tamamen sosyal bir yemek tarzında oraya gidiyor. Ihtiyaci var yada yok. Gercekten imkanı olmayan insanlar cok. 4640 kilo Et-Pilav-Baklava ne demek ya..Beğen