Ramazan buluşmaları
Toplumsal buluşmaların en önemli adreslerinden biri olan Beyoğlu’nda her gün yaklaşık 5 bin kişi Beyoğlu Belediyesi’nin ikramlarıyla orucunu açıyor.
İslam dünyasının mukaddes ayı Ramazan İstanbul’da ayrı bir coşkuyla idrak ediliyor. Beyoğlu Belediyesi’nin her akşam düzenlediği sokak iftarları ise adeta toplumsal buluşmaların adresi oluyor. Taksim Meydanı, Hasköy Sahili ve çeşitli mahallelerde düzenlenen etkinliklere yaklaşık 5 bin kişi katılıyor.
HER GÜN 5 BİN KİŞİYE İFTAR
Yeni Şafak’a konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Ramazan, toplumsal buluşmanın, uzlaşmanın, birlikteliğin, beraberliğin, kucaklaşmanın kendisini en iyi hissettirdiği bir iklim. Biz de Beyoğlu Belediyesi olarak bu hissi sofralara taşımak için çalışıyoruz. Her akşam Taksim Meydanı, Hasköy Sahili ve sokak iftarlarıyla yaklaşık 5 bin kişiye iftar veriyoruz. Eskiden fakirler çadırı konseptindeydi ama şimdi bu formatın çok ötesinde bir toplumsal buluşmanın adresi oldu. Özellikle son dönemde yaşadıklarımız üzerine bu buluşmalar çok daha anlamlı. İftar öncesi ilahi programları ve çeşitli etkinliklerle gecemize renk katıyoruz. Her sene bir kez yaptığımız protokol iftarında farklı inanç mensuplarının temsilcilerini de ağırlayarak, Ramazan’ın kardeşlik ve paylaşma duygusuna onları da ortak ediyoruz” dedi.
TAKSİM İLKYARDIM BU SENE BİTİYOR
Taksim İlkyardım Hastanesi’nde çalışmaların büyük ölçüde bittiğini söyleyen Demircan, “Beyoğlu’na yatırımlar hızla sürüyor. Eski ve kullanışsız durumdaki Taksim İlkyardım Hastanesi bu yıl tamamlanacak. Cumhurbaşkanımız müjdeyi verdi AKM yıkılıp yerine daha güzel bir kültür merkezi inşa edilecek. Uzun bir süredir yanlış söylemler nedeniyle metruk kalan merkez, yeniden görkemli günlerine kavuşacak. Bölgeye de hareketlilik katacak” yorumunda bulundu.
SMART BEYOĞLU DÜNYADA İLK
Akıllı belediyecilikte ‘AK Belediyecilik’ farkını ortaya koyduklarını belirten Demircan, “Akıllı Belediyecilik’te gerçekleştirdiğimiz büyük atılımlardan biri de Smart Beyoğlu projesi. Uygulama kişilerle, olaylar arasında köprü işlevi görecek. 12 yıl boyunca süren emeklerimizin sonunda ekonomik, sosyal, kültürel mekanların yönetimine ilişkin bir interaktiviteyi ortaya koyan dijital çağa uygun bir sistem kurduk. Uygulamayı telefonuna indirenler bir bina veya işletme ile ilgili bilgileri öğrenebilecek. Kiralık, satılık mülkler bilgisinden etkinlik programına, istek veya şikayetlerinizi kolayca iletmeye kadar birçok farklı hizmeti cebinize taşıyan, kolay ve kullanılabilir bir uygulama. Dünyada bir ilk. Şuan Google Play ve Apple Market’ten indirilebilir ancak birkaç eksiğimiz var. Onları da tamamlayacağız. Eylül ayında planladığımız tanıtım programıyla AK Parti’nin akıllı, çağdaş belediyeciliğini ortaya koyan eserlerden biri olacak” açıklamasını yaptı.
İSTİKLAL CADDESİ GÜZELLEŞECEK
İstiklal Caddesi’nin daha güzel görünüme kavuşacağını belirten Demircan, “İstiklal Caddesi baştan aşağı yenileniyor. Bölgedeki insan hareketliliği nedeniyle çalışmalar 150 metrede bir yapılıyor. Alt ve üst yapı komple değişiyor. Şüphesiz Türkiye’nin vitrin mekanlarından biri olan İstiklal çok daha modern ve güzel bir görünüme kavuşacak. Olumsuz iklim şartlarına karşı dayanıklı olacak” şeklinde konuştu.
İhtiyaç sahipleri yalnız değil
Sosyal Market ile 5 bin kişiye yardım dağıttıklarını belirten Demircan, “Sosyal belediyecilik gereği ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatmak için ‘Sosyal Market’ kurduk. Maddi gücü yetersiz olan aileleri tespit ederek kart verdik. Gelir durumuna göre kartlara değişik oranda puanlar yüklüyoruz. Bu sayede kişiler sosyal marketimize gidip, gıda, giysi, temizlik malzemeleri dahil neye ihtiyaçları varsa puanları yetinceye kadar alışveriş yapabiliyorlar. 5 bine yakın kişi istifade ediyor” açıklamasında bulundu.
Smart Beyoğlu projesi kişilerle, olaylar arasında köprü işlevi görecek
YENİ SİMGE TAKSİM CAMİİ
Taksim Camii’nin Beyoğlu’nun simgelerinden biri olacağına dikkat çeken Demircan, “Taksim’in yeni simgelerinden biri olacak Taksim Camii projesi hızla devam ediyor. Şu an kazık çakma aşamasında. Seneye tamamlanıp ibadete açılacağını düşünüyoruz. Bittiğinde bölgenin en önemli ihtiyaçlarından biri karşılanmış olacak. Tasarımıyla Beyoğlu’na renk katacak. Diğer mabetlere komşu olmasıyla farklı inançlara olan saygı ve hoşgörümüzün de önemli bir nişanı olacak” dedi.
FESTİVALLER CAN SUYU OLDU
Belediyenin kültür ve sanat alanındaki faaliyetleri hakkında bilgi veren Demircan, “Kültür etkinliklerimizi çocuklara ve profesyonellere yönelik olmak üzere iki ayrı aşamada icra ediyoruz. Çocuklarımızı sanat ile buluşturup ileride sanatçı olmasalar da sanatsever olmalarını diğer yandan da kendi kabiliyetlerini keşfedip geliştirebilme imkanı sunuyoruz. Profesyonelleri ön plana çıkaran sahaf, antika, altın eller gibi festivallerle halkla buluşturuyoruz. Bölgemize ayrıca bir hareketlilik katan bu etkinlikler hem yoğun ilgi görüyor hem de bölgedeki esnaflara adeta can suyu oluyor. Diğer yandan kültür ve sanatın birçok farklı alanında desteklerde bulunuyoruz. Böylece hem sanatı ve sanatçıyı destekliyor hem de yeni sanatçılar yetişmesine imkan sağlıyoruz” dedi.
BEYOĞLU’NA YENİ ÇEHRE
Kentsel dönüşüm ile Beyoğlu’na özgün mimari estetikte bir yaşam alanı inşa edeceklerini vurgulayan Demircan, “Beyoğlu’nda 3 tane kentsel dönüşüm projemiz var. Birincisi Tarlabaşı, çalışmalar devam ediyor. İkincisi Örnektepe, müteahhide yer teslimi yapıldı. Kısa zamanda ilk kazma vurulacak. Üçüncüsü de Okmeydanı, önce tapu meselesi vardı, çözdük. Plan ve projeler hazır. Uzlaşma sürecini başlattık. Ardından bu sene içerisinde resmen çalışmalara başlamayı planlıyoruz. Kimseyi mağdur etmeden çalışmaları yürüteceğiz. Yenilenen mahallerimizin butik, özgün, kendine has mimari özelliği olacak. Sadece iskan üreten değil çevresi, otoparkı, kültür, sanat, spor, eğitim donatı alanlarıyla modern bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Betona boğmayacağız, 10 kattan fazla bina olmayacak” diye konuştu.