Hırka-i Şerif bir yıllık aradan sonra ziyarete açıldı
Peygamber Efendimiz'in Veysel Karan-i Hazretlerine bıraktığı mübarek Hırka-i Şerifi bir yıllık aradan sonra bugün ziyarete açıldı.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e ait Hırka-i Şerif, Ramazan ayının ikinci Cuma'sında törenle ziyarete açıldı. Diyanet İşleri Bakanı Ali Bardakoğlu ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun katıldığı açılış törenine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Peygamber Efendimizi'in mübarek Hırka-i Şerifi'ni görebilmek için birbirleriyle yarışan vatandaşlar ziyaret sırasında duygulu anlar yaşadı.
Peygamber Efendimiz'in Veysel Karan-i Hazretlerine bıraktığı mübarek Hırka-i Şerifi bir yıllık aradan sonra bugün ziyarete açıldı. Yıprandığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl ziyarete açılamayan Hırka-i Şerif, gelişmiş laboratuarlar ortamında onarıldı. Yaklaşık 3 ay süren tadilat kapsamında, Hırka-i Şerif'in sergilendiği odada da düzenlemeler yapıldı. Odaya güvenlik kameraları ve yangın sensörü takıldı.
Müslümanların hasretle beklediği Hırka-i Şerif ziyareti bugün başladı. Fatih'teki Hırka-i Şerif Camii avlusunda düzenlenen törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Bulgaristan Baş Müftüsü Mustafa Hacı Haliç, Hırka-i Şerifin koruyucusu varisi olan Köprülü ailesi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende Köprülü ailesi adına bir konuşma yapan Barış Samir, yıpranan Hırka-i Şerifin yenilenmesinde, emeği geçenlere teşekkür etti.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, herkesin büyük bir heyecan ve mutluluk yaşadığını belirtti. Peygamber efendimize sevgisini ifade etmek için Hırka-i Şerif Camii'ne gelenlerin heycanına ortak olduğunu ifade eden Mutlu, restorasyon çalışmalarına emeği geçenlere teşekkür etti.
Diyanet İşleri Bakanı Ali Bardakoğlu ise, peygamber sevgisini anlattı. Peygamberlerimizin kutsal emanetlerini bu milletin ona olan sevgisi ile bugüne kadar geldiğini vurgulayan Bardakoğlu "Sahabeler o zamandan bu zamana peygamberlerin emanetlerini hatıralarına bir saygı nişanı olarak sakladılar. Emanetlere herhangi bir kutsiyet yüklemediler" diye konuştu. Daha sonra okunan Kuran-ı Kerim, ilahiler ve salavatlar eşliğinde Hırka-i Şerif hizmete açıldı. Bu sırada içeri girmeye çalışan vatandaşlar izdihama neden oldu. Vatandaşlar, içeriye girebilmek için adeta birbirleriyle yarıştı. Hırka-i Şerif'i ziyaret eden vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Duygularını ifade eden bazı vatandaşlar, Allah'ın herkese kutsal emanetleri ziyaret etmeyi nasip etmesini diledi. İslam alemi ve zor durumda olan Müslümanlar için dua ettiklerini belirten bazı vatandaşlar Müslümanları birlik ve birlik ve beraberlik içinde bir Ramazan geçirmelerini diledi.
HIRKA-İ ŞERİF'İN TARİHÇESİ
Peygamber Efendimiz'e ait İstanbul'da 2 tane hırka bulunuyor. Biri Topkapı Sarayı'ndaki Hırka-i Saadet veya Bürde-i Saadet diğeri ise Veysel Karani'ye verilen ve miras yoluyla günümüze kadar gelen Fatih'teki Hırka-i Şerif Camisi'nde korunan Hırka-i Şerif. Hazreti Muhammed'in miraca çıkarken üzerinde bulunan Hırka-i Şerif, peygamberin vasiyeti üzerine Hazreti Ali ve Hazreti Ömer tarafından Veysel Karani'ye verildi. Hırka-i Şerif, Veysel Karani evlenmediği ve çocuğu olmadığı için ölümünden sonra kardeşi Şihabeddin El- Üveysi'ye geçmiş ve 1500 yıllık emanet bugün Veysel Karani'nin 57. kuşak torunu olan Haşim Köprülü'ün eşi Nuriye Köprülü'nün 2005 yılında vefatı üzerine, kızı Gülay Köprülü'ye intikal etti.
Aile, 1600'lü yılların başında Sultan I. Ahmed'in isteği üzerine İstanbul'a geldi ve Hırka-i Şerif Şükrullah El Üveysi'nin Fatih civarında kiraladığı evde ziyarete açıldı. Bu evin yetersiz kalması sebebiyle I. Abdülhamid günümüzde Hırka-i Şerif Camisi Avlusunda kalan mekana bir oda inşa ettirdi ve Hırka-i Şerif burada 1780'den itibaren sergilenmeye başlandı. Ziyaretlerin yoğunlaşması üzerine bu oda da yetersiz kalınca 1847 yılında Sultan Abdülmecid Hırka-i Şerif Camisi'ni yaptırdı.
Hırka-i Şerif günümüzde halen burada sergileniyor ve sorumluluğu Veysel Karani'nin soyundan gelen ailede bulunuyor.
Cihan
-
muhammed kaya 14 yıl önce Şikayet Etakif ceylana2. ayrıca akif kardeşim sana da ziyaret etmeyi öneririm. bu sene sergilemeyi güzel yapmışlar, hırka tamamen açık şekilde duruyo. içeri girerken sanki Resulallahın sana kollarını açıpta seni karşıladığını hissediyorsun... insanları oraya çeken şeyde bu zaten Resulallah sevgisi...Beğen
-
muhammed kaya 14 yıl önce Şikayet Etakif ceylana. akif kardeşim o sıradan bi bez parçası gibi gelebilir belki sana ama o hırkayı değerli kılan Sevgililer sevgilisi Efendimizin tenine değmiş olmasıdır. insanlar orada duran beze değil Peygamberimize saygı için Peygamberimizin hatırası olduğu için gidip ziyaret ediyorlar orayı...!Beğen
-
akif ceylan 14 yıl önce Şikayet Etmaddeye saygı. islam efendimizin hırkasına saygı duymamızımı emrediyor.Sakala hırkaya saygı duyarak iyi müslümanmı olunuyor.Böyle saçma inanışmı olur.Bu tarz yaklaşımlar yaşar nuri tipi adamların ellerini kuvvetlendiriyor.Müslümanların saçma sapan işlerle değil gerçek dinle iştigal etmeleri öğrenmeleri gerkiyor.Din iman ettikten sonra irfan etmektir,öğrenmektir,şükür etmektir,ibadet etmek ve yüce prensipler uymaya çalışmak,O nun istediği gibi yaşamaktır.Hırka,sakal ziyaretleri ile zaman kaybetmek değildir.Beğen