150 yıllık iftar topu zamana meydan okuyor

Amasyalılar, şehrin ortasında bulunan Harşena Dağı üzerindeki Amasya Kalesi'nden yaklaşık 150 yıldır ateşlenen Ramazan topu ile oruç açıyor, sahura kalkıyor.

GİRİŞ 22.07.2012 12:04 GÜNCELLEME 22.07.2012 13:09 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Geçmişte şehrin savunması için kullanılan, 1860’lı yıllarda Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından Ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerini kent sakinlerine duyurmak üzere gözetleme kulelerinden birisine yerleştirilen tarihi top, 150 yıldır iftar ve sahur saatlerinde vatandaşlar için ateşleniyor.

Aradan geçen 150 yıla rağmen bu geleneğin sürdürüldüğü Amasya'da kent sakinleri iftarlarını top atışıyla açıyor. Sahurda da 3 top atışı yapılıyor. Atılan birinci top uyandırma, ikinci top yemek yiyebilirsiniz, üçüncü top ise yemeyi ve içmeyi bırakın şeklinde anlaşılıyor.

Ramazan topunu ateşleyen belediye görevlisi Ramazan Gökçe, "İftar vakti geldiği zaman Sultan Bayezid Camii'nden verilen ışıklı işaretin ardından ben topu ateşliyorum, ardından ezan okunuyor. Amasyalılar da iftar yapıyorlar. İşe ilk başladığım yıllarda bir defasında buraya geldim, topu hazırladım, iftar saatine 3 dakika vardı, topu ateşlemek için cebime baktığımda çakmak yoktu. Ben de buradan hocaya seslendim ezanı oku diye, hoca da ezanı okudu.” dedi.

1600'lü yıllardan kalma tarihi topu 18 yıldır iftar ve sahurda vatandaşlar için ateşleyen belediye görevlisi Seyfettin Gökçe, 18 yıldır evinde hiç iftar yapmadığını söyledi. Gökçe, “18 yıldır iftarımı burada yapıyorum. Bazen ailemi buraya getiriyorum, bazen de yalnız oluyorum.” ifadesini kullandı.

Uzun zamandır süregelen güzel bir geleneği yaşatmaya çalıştıklarını kaydeden Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, “Amasya 1860’lı yıllardaki sınırını oldukça aştı ama biz bu nostaljik geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Amasya’nın üçte birlik alandaki kısım, top sesi ile iftar açıyor.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL