Diyanet'ten sandalyede namaz uyarısı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, hasta ve engelli kimselerin bile, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmalarının uygun olduğunu açıkladı.

Diyanet'ten sandalyede namaz uyarısı
GİRİŞ 25.07.2012 12:42 GÜNCELLEME 25.07.2012 12:42
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Son zamanlarda camilerde hasta ve güçsüz kişilerin cemaat arasına sandalye koyup namaz kılmalarının vatandaşlarca sıkça sorulması üzerine Diyanet İşleri Din Yüksek Kurulu şu açıklamayı yaptı:

"Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan, namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabeye 'Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl' (Buhari, Taksiru'As-Salat, 19) buyurmuştur.

Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar. Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar. Ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücü yettiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar rükudan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda eder. Ayakta durmaya gücü yetmeyen, yere de oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rüku ve secdeleri ima ile yerine getirir.

Namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretleri kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olmalıdır. Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsızlıklar, bu konuda meşru mazeret olarak görülmemelidir. Dini açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır. Özellikle üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur."

YORUMLAR 52
  • ali 12 yıl önce Şikayet Et
    günaydın. namaz iki türlü kılınır. ayakta ya da oturarak.sandalyede namaz diye bir namaz yoktur
    Cevapla
  • hikmet basiret 12 yıl önce Şikayet Et
    yine saçma bir fetva .. kur'an da binek te korku halinde namaz kılıncağını bildiriyor.kaldıki ,bir insan oturarak kılmaya zorlamak dinin ruhuna aykırıdır .aslında kendi içinde de parodoks bir zıtlıktır.kıyam gibi ruku gibi farzları yapmamasına engel olmak anlamında gelir .ayrıca bu nedenler zorluk ve çeken insanlra eziyet ver zulümdür.
    Cevapla
  • behlüldane 12 yıl önce Şikayet Et
    aşırısı fazla!..kaldırın sıraları!... bence bu işin istismarı yapılıyor,kaldırın şu kilise sıralarını!..kişi benzediğiyle beraberdir..eğer özürlü ise oturduğu yerden namazını kılsın, eskiden sıramı vardı?..şu camilerde sıra işine kim cevaz verdi ise cok büyük vebal altında..sağlamıda gidiyor sırada güya namaz kılıyor gercek özürlüye yer kalmıyor..dinayetin camiye koyduğu sıra kafi gelmiyor, bir kac sene sonra,camilerimiz sıralı olursa ne olacak..
    Cevapla
  • benjamin 12 yıl önce Şikayet Et
    diyanetin görüşüne katılıyorum. çok zorunlu bir hal olmadıkça sandaliye bencede "kilise vari" bir görüntü yaratıyor.
    Cevapla
  • sidar 12 yıl önce Şikayet Et
    ........... benim merak etiğim şu halbuki yerde oturup namaz kılmak daha kolay yada ayağını uzatarak kılmak bu sandalyede nerden çıktı anlamaıdm özeliklede batı şehrilerinde bu bir gelenek halini almış ayağı hafif ağıran hemen sandaylyeye koşunuor ve camiilerde nahoş bir görüntü ortaya çıkıyor bir kahvehane gibi her tarafı sandalyelerle dolu diyanet bunu katien yasaklamalı ve din görevlileride mutlaka buna uymalılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle