İftarla sahur arasında bol sıvı tüketin
Yaza denk gelen Ramazan ayında sağlık için beslenme düzenine dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, sıcak ve uzun günlerde yanlış beslenmenin sağlık sorunlarına neden olacağını belirtiyor.
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Eryavuz, iftarda çok yağlı ve tuzlu besinlerin hızlı tüketiminin kalp krizine neden olabileceği uyarısında bulunuyor.
Gün boyu açlık çeken vücuda aşırı yağlı ve tuzlu beslenmenin darbe vurduğunu kaydeden Eryavuz, bu tür yemeklerin yavaş tüketilmesini öneriyor.
Ramazan'da değişen beslenme ve egzersiz düzeninin kalp sağlığına olumsuz etkileri olabileceğine değinen uzman kardiyolog, iftarda çok yağlı ve çok tuzlu besinlerin hızlı ve aşırı tüketimiyle, vücuttaki kanın sindirim için mideye akın ettiğini söylüyor.
"Bu ani yükleme hem kan dolaşımına hem de metabolizmaya zarar verir. Bir anda yenilen ağır yemekleri sindirmek için vücuttaki kan mideye akın eder. Bu nedenle kalbe ve diğer organlara giden kan azalır. Sağlıklı bireylerde bile göğüs ağrısı ve bayılma riski oluşturan bu durum, özellikle kalp hastalarında ve yaşlılarda kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir." diyen Eryavuz, Ramazan ayında, dolaşım sistemi sağlığı için bol sıvı tüketilmesini tavsiye ediyor.
Eryavuz, şu önerilerde bulunuyor:
"Susuzluk, kan dolaşım sisteminin en büyük düşmanlarındandır. İftar ve sahur arasında bol bol su ve sıvı gıdalar tüketilmeli. Çay, kahve ve asitli içecekleri ise önermiyoruz. Özellikle kalp ve damar hastaları kullandıkları idrar söktürücü niteliğindeki ilaçlar sebebiyle suya daha çok ihtiyaç duyar. Kalp sağlığının korunması için hayat boyu egzersiz yapılması gerekir. Ramazan'da ise egzersiz düzeninin hafifletilmesi daha doğru olur. İftardan sonra yapılacak ağır spor ve egzersizler, kalbi yoracağı için daha geç vakitlerde yapılması uygun olur."