10 soruda ramazan sofrası
Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için uzmanların beslenme uyarılarına kulak verin
Sıcaklar ve uzun açlık süresi Ramazan'da beslenmenin önemini bir kat daha artırıyor. Beslenme uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan sofrası ile ilgili merak edilen 10 soruyu yanıtladı:
Hangi yiyecekler tercih edilmeli?
Kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olmayacak, uzun sürede sindirilecek, tokluk hissini uzun tutacak besinler seçilmeli. Örneğin; kompleks karbonhidratlar, posadan zengin besinler; kepekli ekmek, baklagiller, sebze ve meyveler tercih edilmeli. Sık rastlanan sorunlardan biri halsizlik. Enerjiyi artırmak için ne yapılmalı? Hurma, lif, potasyum ve magnezyumdan zengin iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Yine fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler sağlıklı protein ve enerji kaynaklarıdır. Hangi besinlerden uzak durmalıyız? Şeker, beyaz un ve unlu gıdalar gibi rafine karbonhidratlardan, aşırı yağlı gıdalardan, kızartılarak pişirilen, sindirim sistemini yoran ağır yemeklerden kaçınmalı.
Mide yanmalarını önlemek için ne yapılmalı?
Yanma, ekşime, ağrı, şişkinlik gibi mide-barsak yakınmaları Ramazan'da sık yaşanır. Bunun için sindirimi kolaylaştıracak pişirme yöntemleri (Fırın, ızgara, buharda pişirme/haşlama) tercih edilmeli. Çok salçalı, tuzlu ve salamura besinlerden uzak durmalı. Asitli ve kafeinli içecekten kaçınmalı. İdeal öğün sayısı nasıl planlanır? İftar yemeğinde hazmı kolay besinler, küçük porsiyonlarda ve az miktarlarda tercih edilmeli.
Her besin iftar sofrasında tüketilmeye çalışılmamalı. İftar yemeğinde küçük bir ara verilebilir, bu yapılamadığında ise o süre salata ile geçilebilir.
Devamında da ana yemek tüketilebilir. Ana yemekten 1.5-2 saat sonra meyve ve yoğurt veya bunların yerine sütlü tatlı yenilebilir. Gün boyu açlığa karşı sahurda neden yenmeli? Sahurdan sonra uzun süre aç kalınacağı için kesinlikle atlanmamalı. Tüm gün sürecek olan açlığın olumsuz etkilerini yaşamamak için sindirimi uzun süren, kana geçiş hızı yavaş ve besleyici değeri yüksek besinler tercih edilmelidir. Sahurda; süt, süt ürünleri, peynir, yumurta, sebze ve meyveler ile kepekli ekmek iyi tercihlerdir. Sahurda uykusuz kalmak istemeyenler, pratik bir şekilde nasıl beslenmeli? 1 kepekli tost yanında bir miktar domates salatalık, 5 adet tuzsuz zeytin veya 10-15 adet fındık yenebilir.
Oruç ne ile bozulmalı?
Hurmayla mı, yoksa zeytinle mi yoksa suyla mı? Orucu açarken sıvı gıda tercihi her zaman için daha uygundur. Orucu 1 bardak su ile açtıktan sonra sindirim sistemini yormayacak 1 kase çorba ile yemeğe başlanabilir. Ara öğün nasıl olmalı? İftar yemeği ile sahur arasına hem 2 öğünde fazla yemek yemeyi engellemek hem de sağlıklı beslenmek için 2-3 ara öğün yerleştirmek gerekir. Ara öğünde neler tavsiye edersiniz? Süt veya yoğurt, meyve, 10 adet fındık, kepekli ekmek veya grisini, nadiren sütlü tatlılar veya meyve tatlıları olabilir.
Tatlı yerine bal yiyin
Birçok hastalığa iyi gelen bal, Ramazan sofralarını da tatlandırıyor. Ramazan'da bal tüketimi sağlık açısından önem taşıyor. Sindirimi kolaylaştırdığı belirtilen balın aynı zamanda tok tuttuğu ve susuzluğu da giderdiği ifade ediliyor. Beslenme uzmanları da hamurlu tatlılar yerine bal tüketilmesini öneriyor.
Susuzluğa karşı zeytin
Oruç tutanların susatacağı gerekçesiyle uzak durduğu zeytin, aslında susuzluğa iyi geliyor. Dr. Yüksel Ateş, "Sahurda yenilenecek 4-5 zeytin, gün boyu susuzluğu önleyebilir" dedi. Dr. Ateş, şu öneride bulundu: "Vücut iftar ve sahur arası normal miktarda tüketim ile su dengesini ayarlıyor. Su vücutta tuz ile birlikte tutuluyor. Yani sahurda 4-5 zeytin ya da tuzlu gıda tüketmek ve çay içmek susuzluğu önler."