Kocaeli'nde asırlık sahur eğlencesi

Kocaeli'ndeki Rumeli Türkleri, asırlık geleneklerini yaşatarak, sahura orkestra eşliğinde kalktı.

GİRİŞ 21.07.2013 14:33 GÜNCELLEME 21.07.2013 14:39
ÖNEMLİ KONULAR

Kocaeli'de Rumeli Türklerinin asırlık gelenekleri olan saksofon, davul ve darbuka eşliğindeki sahur eğlencesi renkli görüntülere sahne oldu. Eğlenceye katılan yüzlerce kişi, mahalle sakinlerini sahura kaldırılarak, şarkılar eşliğinde birlikte sahur yaptı.

Kocaeli'deki Rumeli Türkleri, asırlık geleneklerini yaşatarak, sahura orkestra eşliğinde kalktı. Gece saat 02:00 sularında başlayan eğlencede insanlar, gönüllerince eğlenerek, birlikte halaylar çekip, dans ederek mahallede yaşayan insanları sahura kaldırıyor. Evlerinde bulunan vatandaşlar ise, balkon ve camlarından kağıt havlu atarak eğlenceye ortak oldu. 7'den 77'ye herkesin katıldığı bu şenlikte, insanlar sokakta bir taraftan eğlenirken, diğer taraftan birlikteliği sağlayarak, asırlık gelenekleri olan bu şenliğin sürdürülmesine de katkı sağlıyor.

Eğlencede konuşan Balkan Türkleri Genel Başkan Yardımcısı Adnan Metin, "Burada olmaktan gurur duyuyorum gerçekten. Bizim ananelerimizi, örf ve adetlerimizi yaşatan gelenekler bunlar. Yaşatanlara da yapanlara da Allah razı olsun diyorum. Çok güzel bir organizasyon var. Kardeşlerimiz böyle bir organizasyona imza atmışlar. Bunlar balkan coğrafyasında yaşanan şeyler bizde bu şekilde yaşatmaya çalışıyoruz." dedi.

Sahur eğlencesinde vatandaşları yalnız bırakmayan AK parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık ise, "Bir milletin millet olmasının en önemli gereklerinden biri geleneklerini yaşatmasıdır" diyerek şunları ifade etti: "Gelenekler ne kadar sağlıklı ve düzenli yaşanırsa, insanların geleceğini bakışı o kadar güvenli olur. Bu noktada da Rumeli Türklerini Rumeli'den getirdikleri adetlerini yaşatıyor olması çok önemli. Ramazan'ın en önemli özelliklerinden birisi, insan arasındaki birliği, beraberliği, dayanışmayı, kardeşliği, samimiyeti oluşturmasıdır. Böyle bir sahur yemeğinde de insanların bir araya gelmesi çok farklı, çok güzel bir şey. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum."

Ayrıca, sahur eğlencesine katılan mahalle sakinleri, 20 yıllık muhtarları ve yakın zamanda muhtarlığı bırakacak olan Mehmet Kanpara'ya, "Vermiş olduğun bütün emeklerden dolayı mahalle olarak sana teşekkürü borç biliyoruz" diyerek plaket verdi. Kanpara ise, duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Bu plaket beni o kadar onurlandırdı ki, 20 yıl evveline döndüm. Ancak gençlerin önünü açmak için kendi arzumla bırakıyorum." dedi.

Yapılan organizasyondan duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, geleneksel olarak yapılan ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinliğin her yıl yapılmasını istediklerini belirterek, sahurlarını yaptıktan sonra, ezanın okunmasıyla birlikte evlerine dağıldılar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL