Farklı dinler iftarda buluştu

Diyarbakır Valiliği tarafından dini kanaat önderlerine iftar yemeği verildi.

Farklı dinler iftarda buluştu
GİRİŞ 05.08.2013 23:44 GÜNCELLEME 05.08.2013 23:49 KAYNAK İHA
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, dini kanaat önderlerini iftar yemeğinde buluşturdu. Mardin Metropoliti Saliba Özmen, Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut'a davet edildiği iftar yemeğine, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mine Lök Beyaz, Galip Ensarioğlu, Süleyman Hamzaoğulları, Emniyet Müdürü Recep Güven, Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdğmuş, çok sayıda dini kanaat önderlerinin yanı sıra Antakya'da yaşayan üç semavi dine mensup kişilerin oluşturduğu Antakya Medeniyet Korosu Kürtçe, Türkçe ve Arapça müzik dinletisi düzenlendi. Demirok tesislerinde verilen iftar yemeğinde bir araya gelen dini kanaat öderleri dualar eşliğinde iftarını açtı.

"TANRI HEPİMİZİN SEVGİ İÇİNDE OLMAMIZI BUYURMUŞTUR"

Mardin Metropoliti Saliba Özmen, yaptığı konuşmada, insanların birbirini sevmesinin Allah tarafından emredildiğini ifade ederek, orucun ve Ramazan Bayramı'nın dünya barışının simgesi olmasını diledi. Özmen, "Tanrı sevgidir. Hepimizin sevgi içerisinde olmasını buyurmuştur. Sizi sevdiği gibi sizde birbirinizi sevin. Mardin'den sevgi, saygı ve dayanışma mesajını getirdim. Hem ramazan orucunuzu kutluyor hem de bütün Müslüman kardeşlerimin Ramazan Bayram'ını en içten dileklerimle şimdiden kutluyorum. Ve özellikle bayramın ve orucun bölgemize, Türkiye'mize ve dünyamıza barışın ve huzurun simgesi olması dileğiyle" dedi.

"BÜTÜN DİNLER KARDEŞLİK, ADALET NOKTASINDA BİRLEŞMEKTE"

Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş ise, dinlerin geçmişten miras olarak günümüze kadar getirip ortaya koydukları en önemli mesaj insanlığın kardeşliği, adalet, eşitlik, hak ve hukuka hidayet olduğunu anlatarak, dinlerin bu noktada birleşmekte olduğunu söyledi. Erdoğmuş, "Bugünkü çıkmazın temellinde de, bugünkü dünyanın içerisinde bulunduğu buhran ve çıkmaz aslında asla ve asla bir din savaşı ve mezhep savaşı değildir. Din ve mezhepler üzerinden belki bazı çatışmalar geliştiriliyor ki artık insanlık geçmişteki insanlık değil. İnsanlar her geçen gün bazı mesafeler alıyorlar. Ve biz bundan sonraki aşamanın bütün insanlığın kurtuluşu olacağına inanıyoruz. Bu mübarek ayında buna vesile olacağı ümidini taşımaktayız" diye konuştu.

"ALLAH KAİNATI VE ONUN ÇEKİRDEĞİ OLAN İNSANI SEVGİ ÜZERİNDE YARATMIŞTIR"

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, böylesi bir buluşmanın yapılmış olmasının çok önemli olduğuna vurgu yaparak, Allah, insanı sevgi üzerinde yarattığını dile getirdi. Peygamberlerin insanlara kardeşlik mesajları getirdiğini hatırlatan Vali Kıraç, "Başta Musevilik, Hrıstiyanlık ve İslam alemleri olmak üzere bütün semavi dinlerin ortak amacı insanlığın iki cihan saadetini temin etmektir. Hz. Adem'den başlayarak, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa gibi yüce peygamberlerle devam eden son olarak da Peygamber Efendimiz ile devam bu kutlu silsile bütün insanlığa kardeşlik, sevgi, hoşgörü ve huzur mesajları hep getirmiştir. Geriye dönüp insanlık tarihine baktığımız zaman peygamberlerin söylediklerinin verdikleri mesajların hemen hemen birbirlerine çok yakın aynı olduğunu görmekteyiz" ifadelerini kullandı.

"BARIŞ VE HOŞGÖRÜ İÇERİSİNDE YAŞAMAYI UZAKLARDA ARAMAYALIM"

Diyarbakır'ın tarihine vurgu yapan Vali Kıraç, Diyarbakır Surları içerisinde zeytin ağacı ve güvercinleri barışın sembolü olduğunu dile getirerek, barışı içerinde yaşamayı uzaklarda aranmaması gerektiğini söyledi. Vali Kıraç, "Birçok medeniyetin izlerini yansıtan surlardaki semboller arasında bulunan zeytin ağacı ve güvercinler barışın ve birlikte huzur içinde yaşamanın önemini tarihin o dönemlerinde de çok net bir şekilde anlaşıldığını anlatan ve bizlere onları yansıtan olgulardır. Aynı zamanda birlikte huzur, barış ve hoşgörü içerisinde yaşam sürdürmenin imkanlarını uzaklarda aramamız gerektiğinde bizlere göstermektedir" şeklinde konuştu.
Vali Kıraç, programa katılan herkese teşekkürlerini ileterek, temelde bir Allah'a inanan farklı dinlerin, inançların ve kültürlerin temsilcilerin bir araya geldiği bu program zenginliği ortaya koymakta olduğunu belirtti. Kıraç, "Bu program aramızdaki sevgi ve kardeşlik köprülerini sağlamlaştırılmasını farklıklarımızı zenginliğimizi olgunlaştırdığını idrak ettirerek ortak değerlerimizi ön plana çıkarmasını ve nihayetinde huzur ve barış ortamının tesisi için hep birlikte el ele, gönül gönüle gayret sarf etmemiz gerektiğini hissettirmekte ve bunu da hep birlikte yüce Allah'tan niyaz ediyoruz" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Antakya Medeniyet Korosu üyeleri Kürtçe, Türkçe ve Arapça müzikleri seslendirmeleriyle program son buldu.

YORUMLAR 2
  • ahmet yılmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    beraber yaşama kültürü. farklı dinlere mensup kişilerin aynı sofrada yemek yemesi ne günahtır ne de yanlıştır, sonucunda da müslümanlığın altı oyulmaz. Osmanlı'daki ve sahabe dönemindeki beraber yaşama kültürünü hatırlayınız. Beraber barış içinde yaşamaktan kimseye zarar gelmez. Batı devletlerinin günahlarını o ülkelerin tüm insanlarına yüklemek insafsızlıktır. Nasıl ki esed ve diğer güya müslüman diktatörlerin günahlarını o ülkelerin halklarına yüklemenin insafsızlık olduğu gibi.
    Cevapla
  • ahmet mardini 11 yıl önce Şikayet Et
    Aynı sofrada.... Yiyin için,sonra da müslümanlığın ve müslümanların altını oyun!Bu resimlere aldanmayın sakın!
    Cevapla