Daha kolay bir oruç için uzmanlardan öneri

Sıcak günlere denk gelen Ramazan ayını daha rahat geçirmenizi sağlayacak öneriler...

Daha kolay bir oruç için uzmanlardan öneri
GİRİŞ 24.06.2014 10:35 GÜNCELLEME 24.06.2014 10:35
ÖNEMLİ KONULAR

Beslenme yetersizliği yapmayacak bir kalori kısıtlaması ömrü uzatıyor. Oruç tutmak da kalori kısıtlaması yapmanın en güzel yollarından biridir. Hem ibadet etmek hem de bedene sağlık kazandırmak istiyorsanız oruç tutarken beslenme yetersizliği yapmayacak şekilde bir kalori kısıtlaması yapabilirsiniz. 

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya oruç tutarken yapılan doğru bilinen yanlışları beslenme yetersizliği yapmayacak şekilde düzeltmenin yollarını anlatıyor.

Oruç tutmak demek akşama kadar aç kalıp iftar sofrasında binbir çeşit yiyeceği yemek demek değildir.

Zengin bir iftariyelik tabağı olmazsa olmaz

 

 

İşe iftariyelik tabağından başlayalım. Iftariyelik tabağı olarak hazırlanan çeşit çeşit peynir, hurma, zeytin, salam, sosis, sucuk, pastırma, bal, kaymak ve tereyağı tabağını aynı anda sofraya koymayalım. Çünkü bu yiyeceklerin bir çoğu çok fazla tuz içerir. Aynı zamanda bu yiyeceklerin bir çoğu çok fazla yağ içerir. Tuz su ihtiyacımızı daha çok arttırır. Yağda çok fazla kalori içerir. Bu yiyeceklerden hepsinden bir lokma tadına bile bakmak vücuda ciddi bir kalori girmesine neden olur.

Doğru iftariyelik tabağı olarak; kişi başı 1 adet hurma, 1 tane zeytin, az tuzlu bir çeşit beyaz peynir, domates, salatalık ve yeşilliklerden oluşan bir tabak hazırlayalım.

Başlangıç olarak çorba iyi bir seçimdir. Ancak yapacağımız çorbalar krema, yağdan fakir olsun. Et suyu kullandığımız çorbalara ekstra yağ koymayalım. Sebze çorbaları, domates çorbası, yoğurt çorbası, ezogelin ve mercimek çorbası daha doğru şeçimlerdir. Çorbaların içinde ayrıca et, kıyma veya tavuk kullanmamaya özen gösterelim. Et yemeğini ayrıca yapabiliriz. Çorbada porsiyon kontrolü yapmak önemlidir. Kadınlar için 1 kepçe erkekler için 2 kepçe çorba yeterlidir.

En az 2 çeşit etli yemek

Ana yemek olarak 1 çeşit et, tavuk veya balık içeren bir yemek yapılabilir. Bu et yemekleri özellikle sebze ile birlikte yapılırsa vücudun lif ihtiyacına da cevap verir. Ama et ve sebze yemeğini ayrı olarak yapalım diyorsak; et yemeklerini fırında, ızgara veya haşlama olarak şeçip yanında 1 çeşit az yağlı bir zeytinyağlı sebze yemeği de yapabiliriz. Kalori kısıtlaması olarak düşünürsek kadınlar bie avuç içi büyüklüğünde erkeklerde onun iki katı olarak da tüketimi uygun olur.

Her sofrada pide olmalı

Ramazanın baştacı pideyi de artık tahtından indirme zamanı geldi. Çünkü pide beyaz undan yapıldığı için hem kan şekerini hızlı yükseltiyor hem de porsiyon kontrolü yapmak zor oluyor. O nedenle esmer undan yapılmış ekmeklerden vazgeçmeyelim.

Eğer ekmek yiyorsak da ayrıca pilav, makarna veya börek tüketmemeye özen gösterelim. İlla da pide diyorsanız haftada 1 kez sınırlayın. Porsiyon büyüklüğü olarak da bir avuç içi kadınlar için veya erkekler içinde onun iki katı olabilir. 

İftarların vazgeçilmezi börek ve pilav

Her sofranızda börek, pilav veya makarna olmasın. Bu tür yiyeceklerin karbonhidrat değeri çok yüksek olduğu için, çorba ve pideyle birleştiğinde vücuda ciddi kalori girmesine neden olur. Yapaacaksanız da sadece bir çeşidini yapın ama bu tür yiyecekleri tükettiğinizde ayrıca ekmek, pide veya tatlı yememeye özen gösterin.

Salatasız iftar olur

Yemekte mutlaka az yağlı bir mevsim salatanız olsun.

Yoğurt gaz yapar, iftarda yenilmez

Yoğurt, cacık veya ayrandan vazgeçmeyin. Bu yiyecekler hem protein açısından hem kalsiyum açısından zengindir. Metabolizmayı çalıştırır harereti dindirir. Gaz yapmasın istiyorsak yemeklerde kimyon kullanabiliriz.

Tatlısız iftar olmaz

Iftar sofarlarınızda çeşit çeşit tatlı bulundurmayın. Bu bir ayı kalori kısıtlaması olarak düşüneceğimiz için yemekten bir-iki saat sonra meyve yediğinizde hem tatlı ihtiyacınızı karşılarsınız hem de vücudunuza bol miktarda lif girer.

Çay iftarın olmazsa olmazı

Yemekten hemen sonra çay içmek, susuzluğunuzu derinleştirir. Özellikle kansızlığı olanlarda demir emilimini önler. O nedenle ıhlamur, adaçayı, rezene gibi hafif bitki çayları içmek, hem mideyi hem bedeni rahatlatır.

Akşamdan kalan yemek sahurda yenir

Sahura kalkılmalıdır; sahurda akşamdan kalma yemeklerden vazgeçin. Akşamdan kalan yemekler hem yağlı hem tuzlu olur. En ideali kahvaltı yapmaktır. Kahvaltıda mutlaka haşlanmış yumurta, 1 dilim az yağlı peynir, domates, salatalık bolca, 1-2 dilim ekmek,1 bardak yoğurt ve 2 tane kuru hurma tüketin. Yoğurt, peynir ve yumurta tok tutar. Domates, salatalık su ihtiyacınıza cevap verir. Hurma da lif içeriği nedeni ile tokluğunuza katkıda bulunur. Daha tahammüllü oruç tutmanızı sağlar.

Sahurda çay içilmezse oruç tutmak zor olur

Sahurda çay ve kahve içmekten vaz geçin. Çünkü bu içecekler vücuttan su atar ve daha çok susamanıza neden olur. Sahurda4 bardak kadar su içmeye özen gösterin.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’dan beslenme yetersizliği yapmayacak kalori kısıtlaması yapmak için ideal bir iftar ve sahur sofrası örneği:

İftar; 1 tane hurma, 1 bardak su, 1 kepçe çorba, 1 dilim az yağlı peynir-domates, 5-6 yemek kaşığı kıymalı kabak yemeği, 1 dilim esmer ekmek, 1 kase cacık ve salata.

Yemekten iki saat sonra 1 tane şeftali veya 15 tane kiraz. Yatana kadar 6-7 bardak su.

Sahur; 2 tane hurma, 1 tane haşlanmış yumurta (kolesterol problemi olanlar haftada 3 kez yiyebilirler), 1 dilim az yağlı peynir, domates, salatalık, 1-2 dilim esmer ekmek, 1 bardak yoğurt veya ayran, 3-4 bardak su. Sıcak içecek olarak; rezene, ıhlamur veya adaçayı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL