Yerin 110 metre altında iftar

İzmir'de kent içi ulaşımı rahatlatacak Konak Tünelleri projesinde iftar arası veren işçiler, yerin 110 metre altında İftar açtı.

Yerin 110 metre altında iftar
GİRİŞ 02.07.2014 12:36 GÜNCELLEME 02.07.2014 12:36 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Türkiye'nin en büyük şehir içi tünel projelerinden olan Konak Tünelleri'nin üçte ikilik bölümü tamamlandı. Yıl sonuna kadar trafiğe açabilme hedefi kapsamında durmaksızın devam eden proje, ramazan ayında da hız kesmeden devam ediyor.
 

Konak ve Yeşildere arasındaki bin 674 metrelik mesafeyi bağlayacak 4 tünelin iki ucunu birbirine kavuşturmak için 130 işçi yerin altında çalışıyor. Ramazan ayıyla birlikte akşam vardiyasına gelen işçiler, kazı ve dolgu çalışmalarına iftar saatinde ara vererek kurulan sofralarda oruçlarını açıyor.

Ramazan ayı nedeniyle Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından, Konak Tünelleri Yeşildere çıkışına yakın bir bölgede iftar programı düzenlendi. Bir süre sonra üzerinden araçların geçeceği tünele kurulan sahra mutfağında tabldotlarını alarak masalara oturan işçiler, tünelin dışından ezanın okunduğu haberinin ulaştırılmasıyla oruçlarını açtı.

Organizasyonla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, bağlantı yollarıyla 2,5 kilometreyi bulan projenin ilerleme hızından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Projenin tamamlandığında İzmir şehir merkezini en kısa yoldan otogar, havaalanı, Ankara ve İstanbul yollarına bağlayacağını, ortalama yarım saatte alınan bir mesafeyi 2 dakikada kat etme imkanının geleceğini ifade eden Uraloğlu, "zorlu ve hassasiyet gerektiren bu projeyi yürüten ekibin bir aile dayanışması içinde çalıştığını", ramazan ayı nedeniyle bu aileyi bir sofrada bir araya getirmek istediklerini anlattı.

"İğneyle kuyu kazıyoruz"

Konak Tünelleri projesinin Türkiye'nin en zor tünel projelerinden birisi olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, şöyle konuştu:

"Bin 674 metrelik tünelin bin 200 metresinin kazısını bitirdik. Ağırlıklı olarak Yeşildere tarafında ilerlemiş durumdayız. Bir taraftan da nihai beton kaplamaları yapılıyor. Yeşildere girişinde sadece asfalt atıp trafiğe açabilecek bir duruma geldik. Projenin geneline baktığınız zaman üçte ikisini geçmiş durumdayız. 24 saat esasına göre çalışıyoruz.

Tünelin en yüksek noktası 110 metre, ama bunun 10 metre olduğu yerler de var. Tabi biz yerin altında çalışırken yukarıda hayat devam ediyor. Burada iğneyle kuyu kazıyoruz. Aşağıda devasa makinelerle çalışırken yukarıda belki uyuyan insanları da rahatsız etmememiz gerekiyor. Dolayısıyla hızımız şehir dışı tünellerinden daha yavaş. Günde ortalama 2 metreyi yakalamaya çalışıyoruz. Bazen 3 metreye çıkıyor bazen de 80 santimetreye kadar düşüyoruz.

Öncelikle çalışanların güvenliğini sağlayarak daha sonra yerin üstündeki insanları rahatsız etmeden ilerlemeye çalışıyoruz. Hedefimiz bu senenin sonuna kadar tüneli bitirmek. Bir engelle, olumsuzlukla karşılaşmazsak ki böyle bir şeyi öngörmüyoruz inşallah bu sene sonu itibarıyla tünelin kazılarını bitirmiş ve muhtemelen de tüneli trafiğe açmış olacağız."

Konak Tüneli işçilerinden Nihat Obut ise 22 yıldır tünel inşaatlarında çalıştığını, gün ışığından uzak çalışmalarının zaman zaman sıkıntı yarattığını belirtti. Ramazan ayında ise güneş altında çalışan bir çok meslek grubuna göre orucu daha rahat tuttuklarını ifade eden Obut, "Her işin kendisine göre zorlukları var.

Güneş görmediğimiz günler oluyor. Ramazan ayının çalışan için ayrı bir güzelliği ve değeri var. Tünellerin dışarıya göre daha serin olması nedeniyle işimiz biraz daha kolay" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL