Araplar bu içecek için saatlerce kuyrukta bekliyor
Ramazanla birlikte Arap sofralarında yerini alan geleneksel içecekler, uluslararası markaların ürettiği gazlı içeceklerle yarışıyor.
Yaz ayının uzun günlerine denk ramazan ayında oruç tutan inananlar, iftarda susuzluklarını gidermek için içecek dükkanlarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Arap ülkelerinde ise farklı meyve ve baharatlar kullanılarak yapılan bu içecekler, gazlı içeceklerden daha fazla ilgi görüyor.
Sudan'da halk arasında en yaygın olan içeceklerin başında mısır ve baharattan imal edilen "abiri" geliyor. İftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan abiri, 3 hafta gibi meşakkatli bir hazırlık sürecinden geçmesine rağmen Sudanlıların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
Beyaz mısırın kurutulup un haline getirilmesi ve baharatla buluşmasının ardından elde edilen kıvamlı karışım, pestil şekline getirilerek fırınlanıyor ve iftar zamanı suya karışıtırılarak abiri elde ediliyor. Sudanlılar, susuzluğu hemen gidermesi nedeniyle ramazanda abiriyi tercih ediyor.
Saatlerce kuyrukta bekliyorlar
Ürdünlüler ise iftara bir kaç saat kala başkent Ürdün'deki dükkanların önünde "demirhindi ve harnup şerbeti" kuyruğuna giriyor. İnsanlar saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalsalar da susuzluklarını giderecek 2 poşet şerbet aldıklarında tüm yorgunluklaırnı unutuyorlar.
Lübnan'da ise "meyan şerbeti", demir hindi ve (üzüm pekmezi, kuru üzüm, gül suyu ve şekerden imal edilen) "cellab" isimli içecekler sofraları süslemeye devam ediyor. İçecekler, ramazanın başlamasıyla birlikte Beyrut'un farklı bölgelerinde kurulan büfelerde farklı renkleriyle alıcısıyla buluşuyor.
Mısır'da da ramazan ayında sofralarda "hoşaf", "meyan şerbeti", "demir hindi", "sobya", "hünnap" ve (sobya, hünnap, demir hindi karışımı) "sekalans" isimli içecekler rağbet görüyor.
Mısırlıların farklı bir metotla yaptıkları hoşafın ana malzemesini hurma oluşturuyor. Hurmanın yanı sıra kuru erik, kayısı ve üzümle yapılan hoşafın içine süsleme amacıyla kuru yemiş koyuluyor.
Yemen'de ise kuru kayısı, üzüm, arpa ve incirden farklı içecekler elde ediliyor. Yemenliler, içeriğinde kimyasal madde barındırmayan bu tür içeceklerle susuzluklarını giderdiklerini belirtiyor.
Kuveyt'in ramazan sofralarında ise ezilmiş kuruyemiş, su, süt ve şekerle üretilen "bizan" en çok revaç gören içecekler arasında yer alıyor. Cezayir'de limon suyu, baharat ve suyla yapılan "şerbat" içeceği de sağlığa zararlı katkı maddeleri barındırmadığı için dünyanın pek çok yerinde tüketilen gazlı içeceklerden daha çok alıcı buluyor.