Zengin ve yoksulu buluşturan lezzet
Ramazan aylarında zengin ve yoksul sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan Ramazan pidesi, yapılışı, unu, fırıncının gösterdiği ilgi ve sahip olduğu tadıyla yüzyıllardır Türk mutfağında önemli bir yer tutuyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ramazan ayı ve oruç denilince ilk akla gelen pide, Türkiye'nin dört bir yanındaki fırınlarda üretilmeye başlandı. Ramazan ayının ilk gününde öğleden sonra üretilmeye başlanan pideler için birçok kişi bakkal ve fırınlara siparişlerini sabah erken saatlerde verdi.
Pide, genel olarak Türk mutfağında farklı ve önemli bir yer tutuyor. Yöresel olarak yapılanlarla birlikte ülkemizde onlarca çeşitte pide üretiliyor.
Konya'nın etli pidesi, Kadınhanı'nın tahinli pidesi, Karadeniz'in kapalı ve açık pideleri, Kastamonu'nun kır pidesi, Bursa'nın kıyma ve peynirden yapılan ''cantık'' denilen küçük pidesi, Ege, Güney ve Doğu Anadolu'nun pideleri derken Türkiye'de pide, sofraların vazgeçilmez lezzeti olarak ilk sıralarda yer alıyor.
Sadece Türkiye değil, aslında bir pide olan İtalyanlar'ın pizzası ve Asya ülkelerindeki ürünlerle birlikte pide, dünyanın birçok ülkesinde sevilerek tüketiliyor.
-HİÇBİRİ RAMAZAN PİDESİNİN YERİNİ TUTMUYOR-
Farklı ve güzel lezzetlere sahip olsalar da Ramazan pidesinin yerini hiçbiri tutmuyor. Fırından alındıktan sonra eli yakan sıcaklığı ve iştah kabartan kokusuyla pide, Ramazan aylarında zengin ve yoksul demeden kurulan bütün sofraların vazgeçilmez lezzeti olarak baştacı ediliyor.
Televizyon reklamlarında bile birçok ürün pideyle tanıtılıyor. Genellikle iftar sofrasında çekilen reklam filmlerinde tereyağı, peynir, ayran, sucuk, çorba gibi birçok ürünün tanımında pide, başrol oyuncusu oluyor.
Yüzyıllardır Türk mutfağında önemli yer tutan, uğruna fırınların önünde kuyruklar beklenen pide, bu bekleme sırasında hoş sohbetlere bile vesile oluyor.
Yumurtalısı, susamlısı ve sadesini bekleyen vatandaşlar, oruçlu geçen bir günün son saat ve dakikalarını pidenin yarattığı sıcaklığın da etkisiyle sohbetlerle geçiriyor.
-YAPILIŞI ZAHMET VE USTALIK İSTİYOR-
Türkiye'de günde 25 milyon adedin üzerinde pide üretiliyor. Pidenin ekmeğe oranla pahalı olması ise zahmet isteyen yapılışı ve farklı unundan kaynaklanıyor.
Pideye elastikiyet veren özel un, yavaş yavaş su eklenerek karıştırılıyor. Yaklaşık 50 dakika süren yoğurma işleminden sonra elde edilen pide hamuru, 45 dakika dinlendiriliyor. Pide ustaları, bu hamurdan küçük parçalar ayırarak işliyor. Tırnak atılarak açılan hamurların üzeri yumurta sürülerek susamla süsleniyor. Daha sonra fırına verilen hamurlar 12-13 dakika pişirildikten sonra Ramazan sofralarının eşsiz lezzeti nar gibi kızarmış pideler elde ediliyor.