Şanlıurfa'nın Kolası

Şanlıurfa'da, 'Meyan balı' olarak satılan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi.

Şanlıurfa'nın Kolası
GİRİŞ 03.08.2011 09:58 GÜNCELLEME 03.08.2011 09:58 KAYNAK WWW.SANLİURFA.COM
ÖNEMLİ KONULAR

Meşhur meyanbalı satıcılarında uzun kuyruklar oluşturan Urfalılar saatlerce sırada bekliyor. Bir çok hastalığa iyi geldiği bilinen Meyanbalı şerbeti iftar saati yaklaştığı sırada poşetlere doldurularak seyyar satıcıların tezgahlarında satılıyor.

40 yıldır bu işi yapan 60 yaşındaki Abdullah Çulha'nın hazırladığı şerbetten almak isteyenler, saatler öncesi Sarayönü Mahallesi'ndeki işyerinin önünde toplanıp uzun kuyruklar oluşturuyor. Litresi 1 liradan satılan meyan balı şerbeti Fırat kenarında kendiliğinden yetişen meyan kökünden elde ediliyor. 1 gün suda bekletilen kök rengini suya vererek meyanbalı şerbetine dönüşüyor. Vücuda direnç veren meyan balı şerbeti iftar sofralarının baştacı.
Uzmanlar ise Kalp ve Damar hastası olanlar ve Yüksek tansiyonu olanların bu şerbetten içmemeleri yönünde uyarıda bulunuyor. Tansiyonu yükselten Meyan şerbeti beyin kanaması riskini arttırıyor.
Şanlıurfa’da kola yerine tüketilen meyan balı şerbetini alan vatandaşlar “Sıcak havalarda daha fazla tüketiyoruz. Susuzluğumuzu meyan balı şerbeti ile bastırıyoruz. İştah açıyor. Sindirimede faydası var. Şanlıurfa'da kola yerine meyanbalı şerbeti tüketiliyor.” diye konuşurken Abdullah usta ise “Urfa’da bu işi 40 yıldır yapıyorum. Kökleri Fırat kenarından toplanıyor. Burada biz bunu özel bir buzlu süzgeçten geçiriyoruz. Su yerine buzla çözüyoruz. Bize özgü bir karışımla satıyoruz. Lezzetinden dolayı herkes bizden talep ediyor. Günde ortalama 1000-1500 kişiye satıyoruz. İftarda ve sahurda susuzluğu dindirmek için içiliyor. Bir çok hastalığa şifa olarak tüketiliyor.” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL