'Ramazan ayında mutlaka sahura kalkın'
Gece geç saatlerde yemek yiyip yatmayı tercih edip sahura kalkmayanlara uzmanlardan uyarı.
Adana Özel Metro Hastanesi Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gizem İncekalan, Ramazan ayında oruç tutacakların dengeli ve yeterli beslenme konusunda bilinçli hareket etmesi gerektiğini söyledi. İncekalan, sahur için en uygun yiyeceklerin yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık, az miktarda bal veya reçel, yemek sonrası bir kaç çeşit meyve ve 1,5 litreye yakın su tüketimi olduğunu vurguladı.
Oruçta uzun süreli açlıklardan dolayı vücut direncinin düştüğünü aktaran İncekalan, mutlaka sahura kalkılması gerektiğini vurguladı. Özellikle sindirim sisteminde ve kan şekeri seviyelerinde problemler yaşandığını dile getiren İncekalan, bu durumun Ramazanda dengeli beslenmenin önemini ortaya çıkardığını ifade etti. İftar ve sahur sofralarının normal alışılmış yeme alışkanlıklarının çok daha üzerinde zenginleştirildiğini dile getiren İncekalan, aslında bu kadarına ihtiyaç olmadığını ve bilinçli tüketim miktarları belirlenmesi gerektiğini belirtti.
Yaz aylarına denk gelen Ramazan dönemlerinde sahurun çok önemli olduğuna dikkat çeken Beslenme Uzmanı İncekalan, "Uyumadan önce yemek yiyip yatmak yerine, sahura kalkılması gerekiyor. Böylece açlık süresi 18 saatten 12 saate düşer ve sıvı alımı son zamanlara kadar devam eder.
Aksi durumda kan şekeri ve tansiyon iftar saatinden çok daha erken düşer. Gün içerisinde halsizlik ve baş dönmesi yaşanabilir. Sahur için en uygun yiyecekler; yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık, az miktarda bal veya reçel olarak sayılabilir. Yemek sonrası mutlaka bir kaç çeşit meyve tüketilmelidir. Sahurda mutlaka 1,5 litreye yakın su tüketilmelidir." dedi. İftarda ise boş mideye bir anda yüklenilmemesi gerektiğine işaret eden Gizem İncekalan, "Bu sebeple çorbanızı içtikten sonra 15 dakika kadar midenizi dinlendirmeniz gerekiyor.
15 dakika sonra salata ile başlanacak öğünde aşırı yağlı yiyecekler, kızartma ve hamur işleri dışında hafif sebze yemekleri veya az yağlı ızgaralar, fırın yemekler, buğulamalar tüketilebilir. İftar sonrasında yarım saatlik dinlenme ardından hafif tempolu açık hava yürüyüşü sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Yürüyüş sonra ortalama 3 porsiyon meyve tüketilebilir. Ramazanda kızarmış ve şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar veya meyveli komposto, jöle, dondurma tarzı serinletici tatlılar tercih edilmelidir. Güllaç da aynı şekilde Ramazan ayının geleneksel tatlısı olarak tüketmeye uygun bir tatlıdır." diye konuştu.