Neve Şalom Sinagogu'nda iftar

İftar yemeğinde konuşan Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Türkiye'de yaşayan farklı inançtan insanlar olarak asırlardır yan yana, iç içe yaşam sürdürdüklerini söyledi.

Neve Şalom Sinagogu'nda iftar
GİRİŞ 01.08.2012 00:30 GÜNCELLEME 01.08.2012 00:30 KAYNAK AA
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Türkiye'de yaşayan farklı inançtan insanlar olarak asırlardır yan yana, iç içe yaşam sürdürdüklerini belirterek, ''İyi günü de kötü günü de yürekten paylaşmışız, aynı kaderi yaşamış, aynı kedere gözyaşı dökmüşüz. Bu geçmişte böyle olmuş, gelecekte de hiç kuşku duyulmasın böyle olacaktır'' dedi.

Türkiye Musevi Cemaati tarafından Beyoğlu Neve Şalom Sinagogu'nda iftar verildi.

İftar sonrasında konuşan Haleva, Müslümanların her zamankinden daha yoğun bir şekilde oruç ve ibadet ile iç içe oldukları, Tanrı'nın engin bağışlayıcılığına sığınılan ramazan ayının bu geleneksel iftar sofrasında bir arada olmaktan duyduğu gurur ve mutluluğu dile getirdi.

Bu manzaranın, Türkiye'nin kültürel zenginliğinin güzel bir örneğini oluşturduğunu ve tarih boyunca bu topraklarda farklı din ve inançtan, değişik ırk ve renge, dil ve düşünceye sahip olanların huzur ve güven içinde beraberce yaşadığının canlı bir kanıtı olduğunu söyleyen Haleva, şöyle konuştu:

''Varsın dinimiz, diyanetimiz ayrı olsun; varsın akidelerimiz, ibadetlerimiz farklı olsun; varsın adetlerimiz, mabetlerimiz değişik olsun, bu ülke, bu vatan, bu millet için özlemlerimiz bir, dileklerimiz bir, dualarımız bir, niyazlarımız birdir. Asırlardır yan yana, iç içe yaşam sürdürmüşüz, iyi günü de kötü günü de yürekten paylaşmışız, aynı kaderi yaşamış, aynı kedere gözyaşı dökmüşüz. Bu geçmişte böyle olmuş, gelecekte de hiç kuşku duyulmasın böyle olacaktır.''

Haleva, bugünün, birlik ve beraberliği pekiştirme, insanlık onurunu paylaşma günü olduğunu, Tanrı'nın var ettiği insanın yaradanına yönelip uzak yakın dostlarına, sevdiklerine, sevenlerine iyilikler dileme günü olduğunu ifade ederek, ''Ramazan ayı, sesimin ulaştığı her yerdeki insanlar için, ülkemiz ve ulusumuz için, tüm dünyamız için hayırlara, iyiliklere vesile olsun'' dedi.

-''Ramazan, her inançtan insanın kimliğine bir ölçüde nüfuz etmiştir''-

Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman da ramazan ayının, Türkiye'de bir yandan Müslümanların oruç ve ibadet yoğun bir dönemini ifade ederken, bir yandan da her inançtan insanın kimliğine şu veya bu ölçüde nüfuz ettiğini belirtti.

İftar yemeklerinin farklı inançlardan olanlar tarafından da verilmesinin ve kalben bu sofralarda bir araya gelinmesinin huzur dolu ve anlamlı bir örnek oluşturduğunun altını çizen Herman, semavi dinlerde oruçla hatırlatılmak istenen değerlerin özde benzer olduğunu söyledi. Herman, bunları, kendini kötülüklerden uzak tutmaya çalışmak, kavga ve düşmanlıklardan uzak durmak, kendini arındırmak, özüne dönmek, nefsini kontrol altına almak şeklinde sıraladı.

Herman, Van'da yaşanan depremin ardından Türk Musevi Cemaati olarak kalıcı bir şekilde ihtiyaca cevap vermek üzere bir ilköğretim okulu yaptırdıklarını belirterek, bu iftara katılanlara hediye dağıtmak yerine, ayırdıkları bağışları okula aktarmak istediklerini söyledi. Herman, 10 bin liralık çeki, okulun müdürü Ali Çoban'a teslim etti.

-''Geleceğe birlikte bakmanın hazzını yaşıyoruz''-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Yunus'un aşkıyla, Mevlana'nın hoşgörüsüyle, Şeyh Edebali'nin tevazusuyla yoğrulmuş toprakların insanları olduklarını belirterek, ''Bu topraklarda birlikte yaşıyoruz, onların bize öğütlediği birlikte olmanın ve geleceğe birlikte bakmanın hazzını yaşamaktayız'' dedi.

Bu iftar sofrasının, asırlardan beri süregelen dostluğun ifadesi olduğunu, dünyanın ve bölgenin yaşadığı derin sıkıntılara bir noktada çare olarak da gösterilebileceğini kaydeden Topbaş, İstanbul'un, ötekini hissetmenin, farkında olmanın, haklarını iade etmenin timsali olarak dünyaya bir mesaj olduğunu söyledi.

Topbaş, bundan 14 yıl önce mütevazı, 14 kişilik bir iftar sofrasında başlayan bu iftarların bugün geldiği noktanın gurur verici olduğunu dile getirerek, dinlerin kavga ve savaşın değil, barış, sevgi ve hoşgörünün, kardeşlik, birlik ve beraberliğin kaynağı olduğunu ve hep bunu öğütlediğini anlattı.

Konuşmaların ardından Hazan Rıfat Rumi ve Beyoğlu Müftü Yardımcısı Yakup Kabalak kendi inançlarına göre dua etti.

İftara, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Ermeni Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Ekici de katıldı.

 

YORUMLAR 1
  • ekrem kehribar 12 yıl önce Şikayet Et
    cenabı hak. insanlığı sizin gibilerin eline düşürmesin.
    Cevapla