75 yıldır sahura sirenle kalkıyorlar
Siirt'in Pervari ilçesindeki vatandaşlar sahura Atatürk döneminden kalan bir sirenle kalkıyor. Pervari'deki bu sirenin ayrı bir hikayesi var.
Pervari ilçesinde vatandaşlar, yaklaşık 75 yıldır siren sesiyle iftar yapıp, sahura kalkıyor.
Belediye Başkanı Bilen, uzun yıllardır devam eden uygulamayla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, iftar ve sahur vakitlerinde siren çalınmasının uzun yıllardır uygulandığını ve burada gelenek haline geldiğini söyledi.
Uygulamanın Cumhuriyetin ilk yıllarında ilçede davulcu ile minareli caminin bulunmaması nedeniyle iftar ve sahur vaktinin vatandaşa duyurulması için Ankara'dan siren gönderildiğini ifade eden Bilen, şöyle dedi:
''Siren çalma geleneği Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'dan gönderilen sirenin belediyemize verilmesi ile başlamış. O dönemden itibaren de iftar ve sahur vakitlerini bildirmek üzere kullanılmaya başlanmış. Halk tarafından çok benimsenmiş. O günden bu yana ilçemize elektrik geldi, minareli camiler yapıldı. Yani iftar ve sahur vakitlerini haber verme imkanlarımız arttı. Ancak benden önceki hiç bir belediye başkanı bundan vazgeçmedi. Ben de devam ettiriyorum. Personelimizden birini bunu çalıştırmakla görevlendiriyoruz. Vatandaşlar, halk arasında 'borazan' olarak adlandırılan siren sesini duymaya alışmış. Onu istiyor. Ancak ilçemize gelen yabancılar ilk etapta garipsiyor. Sonra onlarda alışıyor.''
-''Misafirler ilk anda panikliyor''
Evinin damına çıkardığı sireni el yordamıyla çalıştırarak vatandaşlara iftar ve sahur vaktini bildiren Ayhan Sümer, vatandaşların yıllardır siren sesine alıştığını belirterek, ''Sirenin sesi Pervari ilçe merkezi ile yakın köylerden de duyuluyor. Pervari'ye 20 kilometre uzaklıktaki köyler bile siren sesini duyuyor'' diye konuştu.
Sireni iftar ve sahurda çalıştırmak için oğlu Ayhan Sümer'e yardım eden baba Ali Sümer ise sireni kolla çevirmek suretiyle çalıştırtıklarını belirterek, ''Tek kişi ile kol çeviriliyor. Savaştan sonra Atatürk’ün vefatında bu aleti göndermişler. İlk geldiğinde Atatürk vefat tarihine denk geldiği için her gün çalıyormuş. O zamandan bu yana ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerinde kullanılıyor. Tam olarak geliş tarihini bilmiyoruz ama bize o zaman ki kaymakamların anlatıkları bu yöndeydi'' dedi.
Vatandaşlardan Ahmet Cafer Tomris de, iftar ve sahur vakitlerinde siren sesi duymaya alıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
''Bu sistem 80 yıldan beri faaliyette. Borazanla beraber iftarımızı açıyoruz. Gece saat 02.00 gibi vatandaşları sahura kaldırmak için borazan tekrar çalar. Borazanın sesi ilçe merkezinin yanı sıra çevre köylerden duyuluyor. İlçemizde Ramazan ayının gelmesi ile iftar ve sahur vakti olduğunu bildirmek amacı ile bu siren çalınıyor. Sirenin sadece bir savaş aleti olduğunu bilirdik. Daha önceki yıllarda Pervari'nin en yüksek tepesinde çalıştırılan borazan, terör olayları nedeni ile ilçe merkezinde çalıştırılıyor. Çalıştıran vatandaş kendi evinin damı üstün de çalıyor. İl dışından gelen vatandaşlar Ramazan Ayında borazan çaldığında panik edip, bir olay olduğunu zan ediyorlar ama sonradan kendilerini sahur veya iftar vakti geldiğinden dolayı sirenin çalındığını söyleyince onların da çok hoşuna gidiyor.''