Mimar Sinan'ın ustalık eseri ramazan'a hazır

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Osmanlı-Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarından Selimiye Camisi, ramazan ayına hazırlandı.

Mimar Sinan'ın ustalık eseri ramazan'a hazır
GİRİŞ 25.06.2014 16:48 GÜNCELLEME 25.06.2014 16:48 KAYNAK AA

Caminin halıları yıkandı, ses ve ışık sistemi düzenlendi, avludaki şadırvanın etrafında ve bahçesinde düzenlemeler yapıldı.
 

Cuma akşamı kılınacak ilk teravih namazı, cumartesi günü de tutulacak oruç dolayısıyla yoğunluğun yaşanacağı camide, 4 müezzin ve 2 imam hatip görev alacak.

Öte yandan Kur'an-ı Kerim ve mevlit okunan camide, müezzinler de son hazırlıklarını tamamladı.

 "Şeytanların adeta zincire vurulduğu ay"

Selimiye Camisi Baş İmam Hatibi Tamer Alat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının İslam ümmeti için çok önemli olduğunu söyledi.

Ramazanın, Allah'ın rahmetinin, mağfiretinin ve merhametinin zirveye çıktığı bir ay olduğunu belirten Alat, "Peygamber efendimizin ifadesiyle, 'Şeytanların adeta zincire vurulduğu bir ay' ramazan ayı" diye konuştu.

Alat, ramazan öncesinde Selimiye Camisi'nin içinde ve dışında çeşitli düzenlemeler yapıldığını ifade etti.

Camideki temizliğin devam ettiğini dile getiren Alat, şöyle konuştu:

"Dışarıdaki son cemaat kısmı diye bildiğimiz şadırvan kısmını temizlettik. Malumunuz cemaat çok olduğu zamanlarda, cami kalabalık olduğu için son cemaat orada hasırlarla namaza duruyor. Dış bahçede ramazan ayı dolayısıyla elden geçirildi. Bahçeye yeni güller ekildi."

Edirne'nin ve Osmanlı'nın simgesi

Tarihi kaynaklardan derlenen bilgiye göre, Edirne'nin ve Osmanlı'nın simgesi olan Selimiye Camisi, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen alanda bulunuyor.

II. Selim'in emriyle 1568-1575'te yaptırılan sultan camisi, çok uzaklardan göze çarpan yapısıyla ve kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu vurguluyor.

Kesme taştan yapılan ve iç bölümüyle bin 620 ve toplamda 2 bin 475 metrekarelik bir alanı kaplayan cami, mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelendiriliyor.

Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında, şadırvanı, taş, mermer, çini, ahşap sedef gibi süsleme özellikleriyle dikkat çekici bir yapı.

Selimiye Camisi'nin mihrap ve minberi de mermer işçiliğinin baş yapıtlarından sayılıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL