Mısır'da Ramazan'ın gözdesi 'Fanus'

Mısır'da her yıl olduğu gibi, bu yıl da Ramazan'ın geldiğini, her yere asılan "fanus" adı verilen kandiller haber veriyor.

Mısır'da Ramazan'ın gözdesi 'Fanus'
GİRİŞ 03.08.2011 10:19 GÜNCELLEME 03.08.2011 10:19 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Ramazan boyunca ev, işyeri ve sokaklara fanus asmak, Mısır'a özgü bir gelenek olarak varlığını sürdürüyor. Tarihçiler, geleneğin Fatımiler döneminden kaldığını belirtiyor.

El yapımı fanus, fabrikada yapılana göre daha pahalı olmasına karşın daha çok rağbet görüyor. Hüseyin, Seyide Zeynep ve Seyide Ayşe bölgeleri, fanus satıcılarının gözde mekanları arasında yer alıyor.

Seyide Zeynep Mahallesi'nde kandil üreten Muhammed Temir, satışlardan memnun olduğunu belirterek, "Ramazan ayı boyunca alıcı buluyor. Bir aylık bir iş, ama bereketli bir para bırakıyor" diye konuştu.

Mahmud Mursi de yoğun ilgiden memnun olarak, piyasaya fanus yetiştirmeye çalıştıklarını anlattı.

Fanus fiyatları, bu yıl geçen yıla göre yüzde 5 ile 8 arasında arttı. Seyide Zeynep bölgesinde orta ve küçük boy fanusların fiyatı 7 TL ile 50 TL arasında değişiyor. El yapımı büyük boy bir fanusun fiyatı ise 100 TL'ye çıkabiliyor.

Ramazan ayı boyunca Mısır'daki camiler ve diğer kutsal mekanlar, ibadet edenler ve ziyaretçilerle dolup taşıyor. Seyide Zeynep ve Seyide Ayşe camileri, Kahire'nin en fazla rağbet edilen dini mekanlarının başında geliyor.

-GIDA FİYATLARI YARI FİYATINA-

Mısır Sosyal Adalet ve Dayanışma Bakanı Goda Abdülhaluk, yarı resmi El Ahram gazetesine yaptığı açıklamada, bu yıl gıda maddelerinin devlet marketlerinde yarı fiyatına satılacağını bildirdi.

Akıllı kart sistemiyle 60 milyon Mısırlı'nın ucuz gıda maddesi satın alabileceğini ifade eden Abdülhaluk, hükümetin gıda maddelerine sübvansiyon sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Mısır, her yıl olduğu gibi, bu yıl da Ramazan ayında tüketilmek için yurt dışından kuruyemiş, hurma ve üzüm ithal etti. Yovm El Seba gazetesinin haberinde, söz konusu gıda maddelerinden bu yıl 150 bin tonun satın alındığı belirtildi.

AA muhabirine konuşan Fevzi Ahmed adlı kuruyemiş satıcısı, "işlerinin çok iyi olduğunu" söyledi. Fevzi Ahmed, "Ramazan ayı bu yıl çok bereketli geldi. İşlerimiz çok iyi durumda. Geçmiş senelere göre bu yıl çok daha fazla satış yapabiliyoruz" dedi.

-"MÜBAREK GİTTİ, MÜBAREK RAMAZAN GELDİ"-

Mısır halkı için bu Ramazan'ın ayrı bir önemi var. Halk, 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini devirdikten sonraki ilk Ramazan ayına girdi.

Devrik lider Mübarek ile iki oğlu, eski İçişleri Bakanı Habib El Adli ve diğer eski 6 yetkilinin yargılaması, mübarek ayın üçüncü günü olan bugün başlıyor.

Mübarek döneminden sonra "özgürlükler içinde" bir Ramazan ayı geçirdiklerini söyleyen Yusuf Kazım Abdülhasan adlı bir vatandaş, "Mübarek gitti, kötü bir dönemdi. Mübarek Ramazan geldi, özgürlüklerle dolu bir Ramazan" diye duygularını dile getirdi.

Bu arada, Tahrir Meydanı'na kamp kuran sol, liberal ve laik muhaliflerin ilk iftarlarını meydanda açma hayalleri, ordu engeline takılmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL