Orucu bozan durumlar neler?
Diyanet İşleri Başkanlığına göre, unutarak bir şey yemek, diş fırçalamak,kan vermek, merhem sürmek, astım hastalarının kullandığı sprey, göz, kulak ve burun damlası ile dil altı hapları, tedavi amaçlı aşı ve iğneler oruca zarar vermiyor.
Buruna enfiye ve boğaza inecek şekilde bol miktarda su çekmek, ağızdan alınan hap, şurup ve pastil gibi şeyler ise orucu bozuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinden derlenen bilgilere göre, oruç, ''ibadet niyetiyle yemekten, içmekten ve cinsi münasebetten uzak durmak'' anlamına geliyor.
Yeme, içme ve cinsel ilişkide bulunma orucu bozuyor. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddelerle tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına giriyor.
Ağızdan alınacak hap, şurup ve pastil gibi şeyler doğrudan mideye geçtiği ve tedavi amaçlı olsa bile beslenme niteliği taşıdığı için orucu bozuyor. Buruna enfiye çekmek, boğaza inecek şekilde bol miktarda su çekmek de oruca zarar veriyor.
Unutarak bir şey yeyip içme, yıkanma, ağıza su alma, diş fırçalama, (misvak kullanma), sürme çekme, saç bakımı ve saç boyama, yağlanma ve koku sürmek orucu bozmuyor. Kusma, kasten yapılmadığı durumlarda oruca zarar vermiyor, kasten yapıldığında ise sadece ağız dolusu olması halinde oruç bozuluyor.
Tıbbi durumlar
Astım hastalarının kullandığı sprey, göz, kulak ve burun damlası, dil altı hapları, fitil, kulak zarında delik bulunmayanların kulak yıkatması, idrar kanalını görüntüleme, idrar kanalına ilaç akıtma, su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan başka bir maddenin vücuda girmemesi kaydıyla endoskopi, kolonoskopi yaptırmak gibi tıbbi yöntemler oruca zarar vermiyor. Kulak, burun ve göze konulan ve tamamen tedavi amaçlı ilaç ve damlalar da orucu bozmuyor. Oruçlu iken tedavi ve aşı amaçlı iğneler yapılabiliyor.
Makattan ultrason çektirme, lokal anestezi, suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmeyip bağırsakların hemen temizlenmesi kaydıyla lavman yaptırma, herhangi bir sıvı madde almadan hemodiyalize girme, gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyon, anjiyo ve biyopsi yaptırma, kan verme, merhem sürme ve vücuda ilaçlı bant yapıştırma da orucu bozmuyor.
Bazı hastalıkların teşhisi amacıyla damar yoluyla besleyici niteliği olmayan radyoaktif maddenin vücuda verilmesi,şifa veya gıda verici bir madde enjekte edilmeden böbrek taşı kırdırılması, bu sırada böbreklere kan akması da oruca zarar vermiyor.
Vücudu beslemesi söz konusu olmadığı için akapunktur, sigarayı bırakmak isteyenlerin kullandığı nikotin bantları da oruca engel teşkil etmiyor.
Kutuplarda oruç
Kutup bölgeleri gibi vakitlerin tamamının veya bir kısmının teşekkül etmediği yerlerde, vakitlerin normal seyrettiği en yakın bölge dikkate alınıyor.