Oruç tutan çocuklar bunlara dikkat etsin!

Ramazan ayında çocuklarının oruç tutmasını isteyen aileler ve bu isteğe olumlu bakan çocuklar bazı noktalara dikkat etmeli.

Oruç tutan çocuklar bunlara dikkat etsin!
GİRİŞ 02.07.2014 14:48 GÜNCELLEME 02.07.2014 14:48
ÖNEMLİ KONULAR

Aileleriyle ortak bir şeyler paylaşmak hevesi ve kendini büyümüş hissetme isteğiyle oruca başlayacak olan ergenlik öncesi çocukların öncelikle yarım oruç, tekne orucu tutmalarında fayda vardır

Doğ­ru­dan doğ­ru­ya yaz mev­si­min­de, sı­cak­ta, 17 sa­at ka­dar bir­den­bi­re aç kal­mak ço­cu­ğun sağ­lı­ğı­nı çok olum­suz et­ki­le­ye­bi­lir.Ço­cuk­la­rın me­ta­bo­liz­ma­sı eriş­kin­ler­den ta­ma­men fark­lı­dır bü­yü­me­ye prog­ram­lı bir me­ta­bo­liz­ma te­mel be­sin ele­ment­le­rin­den pro­te­in ya­ğın şe­ke­rin ve özel­lik­le vi­ta­min­le­rin den­ge­li bir şe­kil­de ve mut­la­ka dü­zen­li ola­rak alın­ma­sı­nı ge­rek­tir­mek­te­dir.

YAZ DERSİ VEYA KURSU ALIYORSA

Özel­lik­le yaz ay­la­rın­da okul­lar ka­pan­dık­tan son­ra dış ak­ti­vi­te­ler­de çok da­ha faz­la va­kit ge­çir­mek­te olan ço­cuk­la­rın, be­sin, vi­ta­min, mi­ne­ral ve özel­lik­le su ih­ti­yaç­la­rı önem­li öl­çü­de art­mak­ta­dır. Bu­nun ya­nın­da yaz ders­le­ri ve­ya kurs­la­rı alan ço­cuk­la­rın zi­hin ye­te­nek­le­ri­nin kö­rel­me­me­si ve ak­tif ola­rak der­se ka­tı­lım­la­rı­nın sağ­la­na­bil­me­si için su ve ener­ji ih­ti­yaç­la­rı­nın kar­şı­lan­ma­sı şart­tır.

Bu du­rum­da­ki ço­cuk­la­rın ba­şa­rı­la­rı­nın azal­ma­ma­sı, olum­suz et­ki­len­me­me­si için oruç tut­ma­ma­la­rı tav­si­ye edi­lir. Ak­si du­rum­da dik­kat ek­sik­li­ği, si­nir­li­lik, huy­suz­luk, unut­kan­lık, baş dön­me­si, göz ka­rar­ma­sı, id­rar azal­ma­sı, çar­pın­tı ve aşı­rı uyuk­la­ma şi­ka­yet­le­ri ge­li­şe­bi­lir.

NE YAPMALI NE YAPMAMALI?

İlk gün­ler ço­cuk­lar sa­hu­ra mut­la­ka kal­dı­rıl­ma­lı, fa­kat if­ta­ra ka­dar bek­le­me­den öğ­len ya da öğ­le­den son­ra bir öğün et­li seb­ze ye­me­ği, bul­gur, ay­ran, te­re­ya­ğı, bak­li­yat gi­bi tok tu­ta­cak özel­lik­te ye­mek yen­me­li, mut­la­ka su içil­me­li ve bu şe­kil­de vü­cu­dun alış­ma­sı­na fır­sat ve­ril­me­li­dir.

SUYA DİKKAT...

Eğer ço­cuk dış or­tam­da spor­tif fa­ali­yet­ler­de, oyun or­ta­mın­da faz­la­sıy­la bu­lun­mak ar­zu­sun­day­sa müm­kün ol­du­ğun­ca su ih­ti­ya­cı­nın gi­de­ril­me­si ve aşı­rı ter­le­mey­le vü­cu­dun su­suz kal­ma­sı­na en­gel olun­ma­sı şart­tır.

Peş pe­şe her gün oruç tu­tul­ma­sı ye­ri­ne ön­ce­lik­le, ya­rım oruç di­ğer gün oruç­suz bir gün da­ha son­ra vü­cu­dun ve­re­ce­ği ce­va­ba gö­re peş pe­şe ya­rım oruç­lar şek­lin­de oruç de­ne­ne­bi­lir.

Sa­hur­da faz­la mik­tar­da şe­ker­li gı­da al­ma­ma­la­rı için ço­cuk­lar uya­rıl­ma­lı­dı­r…Bu du­rum­da çok da­ha kı­sa sü­re­de acı­ka­cak­la­rı, su­sa­ya­cak­la­rı, oru­ca da­ya­na­ma­ya­cak­la­rı­ bi­lin­me­li­dir.

Ça­buk ve uzun sü­re tok tu­ta­ca­ğın­dan sa­hur­da, pro­te­in ve yağ ağır­lık­lı bir bes­len­me ter­cih edil­me­li­dir.Yu­mur­ta, süt, yo­ğurt, te­re­ya­ğı ve pey­nir mut­la­ka sof­ra­da bu­lun­ma­lı­dır, bir mik­tar pek­mez ve az mik­tar­da bal tü­ke­ti­le­bi­lir. Kar­puz gi­bi su­lu mey­ve­ler ter­cih edil­me­li­dir.

Sa­hur­da köf­te su­cuk gi­bi tuz­lu be­sin­ler tü­ke­til­me­si­nin ço­cu­ğu kı­sa sü­re­de su­sa­ta­ca­ğı bi­lin­me­li­dir.Ay­rı­ca ço­cuk­la­rın uy­ku­ya ih­ti­ya­cı­nın eriş­kin­ler­den da­ha faz­la ol­du­ğu unu­tul­ma­ma­lı­dır. Bu ne­den­le ço­cuk­la­rın müm­kün ol­du­ğun­ca Ra­ma­zan’­da er­ken ya­tı­rı­lıp uy­ku­su­nu al­ma­sı sağ­lan­ma­lı­dır ve ay­rı­ca oruç dö­ne­min­de de şe­ker­le­me yap­ma­la­rı teş­vik edil­me­li­dir.

KİLO TAKİBİNE ÖNEM VERİLMELİ

Ay­rı­ca ço­cuk­lar her gün tar­tı­la­rak hız­lı ve teh­li­ke­li ola­bi­le­cek şe­kil­de ki­lo kay­bı olup ol­ma­dı­ğı­nın, id­rar ren­gi­nin göz­len­me­si ge­rek­li­dir. İd­ra­rın ko­yu­laş­ma­sı ye­ter­siz su alı­mı­na bağ­lı il­ti­hap­lan­ma ve böb­rek ye­ter­siz­li­ği ris­ki doğurabi­lir

Yaz gü­ne­şi çarp­ma­sın

Gü­neş­te uzun sü­re su­suz ka­lan ço­cuk­la­rın bay­gın­lık nö­be­ti ge­çir­me­si, ya­ni gü­neş çarp­ma­sı­na ya­ka­lan­ma ola­sı­lık­la­rı yük­sek­tir. Şu­ur bu­la­nık­lı­ğı ya­şa­ya­bi­le­cek­le­ri unu­tul­ma­ma­lı, bu ne­den­le ai­le­le­rin­den uzun  sü­re uzak­ta kal­ma­ma­la­rı, kon­trol al­tın­da tu­tul­ma­la­rı şart­tır.

İf­tar­da lok­ma­lar çok iyi çiğ­nen­me­li

İf­tar­da bir an­da iyi çiğ­ne­me­den lok­ma­la­rı yut­ma­la­rı ve faz­la gı­da tü­ket­me­le­ri ha­zım­sız­lık so­run­la­rı­na yol aça­bi­lir.Şe­ker ih­ti­yaç­la­rı­nı ön­ce­lik­li ola­rak şef­ta­li, kar­puz, ka­yı­sı, üzüm gi­bi su­lu mey­ve­ler­den sağ­la­ma­la­rı vi­ta­min ve mi­ne­ral den­ge­si­nin ko­run­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak­tır.

Enerjinizi yüksek tutun hazımsızlığı önleyin

Ramazan ayı boyunca, vücut direnci düşenler, kabızlık ve hazımsızlık çekenler doğal destek ürünlerinden faydalanabiliyor

Ra­ma­za­n’­da vü­cut di­ren­ci dü­şü­yor. Yo­ğun ça­lış­ma tem­po­su da ek­le­nin­ce di­ren­ci­ni iyi­ce kay­be­den ki­şi­ler, gün bo­yu ener­ji ve­re­bi­le­cek be­sin­le­re yö­nel­me­yi ter­cih edi­yor.

Ege Üni­ver­si­te­si­’n­den Prof. Dr. Ul­vi Zey­bek; so­ğuk pres ru­şeym ya­ğı­nın yor­gun­luk gi­de­ri­ci ve do­ğal ener­ji kay­na­ğı özel­li­ğiy­le gün­lük be­sin prog­ram­la­rı­na da­hil edi­le­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Prof. Dr. Zey­bek, Ra­ma­za­n’­da ka­bız­lık, ha­zım­sız­lık çe­ken­ler için so­ğuk pres ke­ten to­hu­mu ya­ğı­nı öner­di.So­ğuk pres ru­şeym ya­ğı, yük­sek ener­ji ge­rek­si­ni­mi olan ki­şi­le­rin fi­zik­sel per­for­man­sı­nı ar­tır­dı­ğı için özel­lik­le Ra­ma­zan bo­yun­ca des­tek ola­rak kul­la­nı­la­bi­li­yor.

Buğ­day ta­ne­si­nin em­bri­yo kıs­mı olan ve fi­liz­len­me için ge­rek­li tüm ener­ji ve be­sin kay­nak­la­rı­nı bün­ye­sin­de ba­rın­dı­ran ru­şey­min so­ğuk pres yön­te­miy­le el­de edi­len ya­ğı, çok de­ğer­li bir yağ. Do­ğal ener­ji kay­na­ğı ola­rak ad­lan­dı­rı­la­bi­len so­ğuk pres ru­şeym ya­ğı, ome­ga esan­si­yel yağ asit­le­ri­ni içe­ri­yor. Ya­pı­sın­da A ve D vi­ta­min­le­ri­ni do­ğal ola­rak bu­lun­dur­ma­sı­nın ya­nı sı­ra, E vi­ta­mi­ni ora­nı da ol­duk­ça yük­sek. Bu sa­ye­de yaş­lan­ma et­ki­le­ri­ni ge­cik­tir­me­ye ve ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni des­tek­le­me­ye yar­dım­cı olu­yor. So­ğuk pres kalp-da­mar fonk­si­yon­la­rı op­ti­mi­ze et­me­ye ve kan ko­les­te­rol den­ge­si­ni dü­zen­le­me­ye yar­dım­cı olan maddeler içeriyor. ­

Bir kase yoğurt ekleyin

Ome­ga 3 yağ asi­di olan al­fa-li­no­le­nik asit (ALA) açı­sın­dan zen­gin bir kay­nak olan so­ğuk pres ke­ten to­hu­mu ya­ğı­nın ise, içer­di­ği Ome­ga 3 yağ asi­ti­ne bağ­lı ola­rak kalp sağ­lı­ğı­nı ko­ru­ma­ya yar­dım­cı, do­la­şı­mı des­tek­le­yi­ci özel­lik­le­ri var. Prof. Dr. Ul­vi Zey­bek, sin­di­rim sis­te­mi­ni des­tek­le­yi­ci özel­li­ğiy­le so­ğuk pres ke­ten to­hu­mu ya­ğı­nın özel­lik­le Ra­ma­zan ayı bo­yun­ca ha­zım­sız­lık ve ka­bız­lık prob­lem­le­ri­ni ön­le­me­ye des­tek ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

Kalp ve damar dostu

Fa­tih Üni­ver­si­te­si Tıp Fa­kül­te­si Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Hay­ret­tin Mut­lu, "Ra­ma­zan sof­ra­la­rı­nın vaz­ge­çil­mez mey­ve­si ola­rak bi­li­nen hur­ma, Ra­ma­zan dı­şın­da da sü­rek­li ola­rak tü­ke­til­me­si ge­re­ken, sa­yı­sız fay­da­sı olan bir mey­ve­dir" de­di.

Şe­ker ora­nı faz­la ol­ma­sı­na rağ­men hur­ma­nın ki­lo al­dır­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Mut­lu, "Hur­ma­nın, sin­di­rim sis­te­mi ra­hat­sız­lık­la­rı­na ya­ni ka­bız­lık ve is­hal gi­bi prob­lem­le­ri en­gel­le­me­ye ve ön­le­me­ye yar­dım et­ti­ği bi­li­ni­yor.Gün­de­lik ya­şa­mın in­san­da oluş­tur­du­ğu stres ve yor­gun­luk duy­gu­sun­dan kur­tu­la­bil­mek için he­men he­men her gün hur­ma ye­mek­te ya­rar var" di­ye ko­nuş­tu.   

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL