Oruç kan bağışına engel değil

Uzmanlar, ramazanda kan bağışı yapmanın bir sakıncası olmadığını ve kan bağışlamanın insanda bir eksiklik oluşturmayacağını açıkladı.

Oruç kan bağışına engel değil
GİRİŞ 14.06.2016 12:50 GÜNCELLEME 14.06.2016 12:50 KAYNAK AA

Uzmanlar, ramazanda kan bağışı yapmanın bir sakıncası olmadığını ve kan bağışlamanın insanda bir eksiklik oluşturmayacağını bildirdi. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hasan Aydın, "Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü" dolasıyla ramazanda kan bağışı konusunu değerlendirdi.

Doç. Dr. Aydın, ramazanda insanların gereğinden fazla susuz kaldığını, kan verilmesi durumunda ise sıvı kaybının daha da artacağını dile getirerek, bazı durumlarda bu sıvı kaybının tansiyon düşüklüklerine neden olabileceğini kaydetti.

Bağıştan sonra dinlenin

Bu anlamda ramazanda kan verilmesi konusunda biraz temkinli davranmak gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Aydın, "Çok mecbur kalmıyorsak ramazanda kan bağışı pek de uygun görülmüyor. Ancak kan bağışlanması da kişide bir eksiklik yaratmaz. Bu nedenle ramazanda kan bağışı yapmanın bir sakıncası yok. Yalnız kişi kan bağışı yaptıktan sonra tansiyonunun düşeceğini bilerek, bağış işleminin ardından dinlenmeli. Bunu sağladığı sürece sıkıntı oluşturmaz, kan bağışı yapılabilir." diye konuştu.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL