Ramazan'da daha az susamak için ne yapmalı?
Mevsim normallerinin üzerinde sıcağa rastlayan Ramazan ayında oruç tutanlar daha az susamak için ne yapmalı? İşte cevabı:
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 2,5 litre olduğunu belirtti.
Mevsim normallerinin üzerinde sıcağa rastlayan ramazan ayında oruç tutanların sıvı alımına çok dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Akman, bu dönemde doğru ve bilinçli beslenmenin öneminin daha da arttığını vurguladı.
İnşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi alanlarda çalışan kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman, bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde yararlanması gerektiğini ifade etti.
Sıcak geçen ramazan ayında sıvı kaybının çok fazla olacağını anlatan Akman, ''Bu nedenle oruç tutanlar iftar ve sahurda bol sulu gıdalar tüketmelidir. Sıcakların en yoğun olduğu bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sahura kadar sıvı gıdalar tüketilmeli'' dedi.
AZ SUSAMANIN FORMÜLÜ: ''SAHURA KADAR AZAR AZAR''
Beslenme ve Diyet Uzmanı Akman, oruç tutan kişinin günlük su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının hata olacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda, kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir.
Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı, vücutta, tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur.
Yaşanan sindirim güçlüğü, vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur, yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz.
Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli.
Bu şekilde düzenli olarak su alımı, bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.''
Akman, gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini, fosfor kaybını gidermek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi.
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.
-
Tufanbeyi 14 yıl önce Şikayet EtHALİS PEKMEZ ve BİRAZ SU. Hepinizin Ramazanı Mubarek Olsun.Evet Kardeşler Halis Üzüm Pekmezi ALLAHIN İzniyle Ne Acıktırır Nede Susatır İnsanı.Denemesi Bedava.Bir Tavsiye Daha Önce Pekmez Yememişseniz Birden Çok Yemeyin Bir Su Bardağının 4 De Birini Pekmez Gerisi Süt Olsun Alışana Kadar Doju Artırın.İşte O Zaman Bitkin Olmaz Ve Susamazsınız İnşaallah...Selam Ve Dua İleBeğen Toplam 9 beğeni
-
Selçuk Şahin 14 yıl önce Şikayet Ethiç farketmez. tamam hocam güzel açıklamışsın ama saat beşi geçti mi insanın hali filan kalmıyor istediğin kadar şekilli iç suyu önemli değil. ama varsın böyle olsun sıcak olsun da insanların değeri ortaya çıksın. altın la kömürün değeri belli olsun..Beğen Toplam 10 beğeni