Zekatla ilgili merak edilen herşey

Ramazan'ın son günlerinde din adamları vatandaşlara 'Zekatınızı unutmayın' uyarısında bulundu. Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, zekatın kalbi cimrilik hastalığından koruduğunu söyledi.

Zekatla ilgili merak edilen herşey
GİRİŞ 14.09.2009 11:35 GÜNCELLEME 14.09.2009 11:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ZEKAT KİMLERE FARZDIR?

Zekatın Müslüman, erginlik çağına gelmiş, akıllı, hür ve dinen zengin sayılan kimselere farz olduğunu anlatan Mahmut Gündüz, dinen zengin sayılanların ise borcundan ve aslî ihtiyaçlarından başka 'nisap miktarı' malı olan kimseler olduğunu belirtti. Günümüzde yaklaşık 3 bin 700 TL'ye tekabül eden 81 gram altını, 561 gram gümüşü veya bu miktarlar karşılığı parası olan kişinin, malının kırkta birini zekat olarak vermesi gerektiğini kaydeden Müftü Gündüz, "Bu malın üzerinden bir yıl geçme şartı. Oturulan ev, giyim eşyası, binek arabası, ticaret için olmayan kitaplar, sanatın icrası için gerekli aletler ve ailenin bir yıllık nafakasıdır. Asli ihtiyaçtan başka bu miktarlarda mala sahip olduktan sona tam bir yıl geçince zekat farz olur." diye konuştu.

ZEKAT KİMLERE VERİLİR?

Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, zekat verilebilecek kişileri de şöyle açıkladı: "Fakirler, hiçbir şeyi olmayanlar, borçlular, yolcular, ihtiyaç sahibi öğrenciler, Allah yolundakilere (Bunlar cihat veya hac için yola çıkıp parasız kalanlar ile işini gücünü bırakıp kendisini ilme vermiş olan kimselerdir) zekat verilebilir. Zekatın öncelikle fakir olan yakın akrabaya, komşulara, hemşerilere verilmesi daha sevaplıdır. Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, oğluna, oğlunun çocuklarına, kızına, kızının çocuklarına ve bunlardan doğan çocuklara, zenginlere, Müslüman olmayanlara, karı-koca birbirlerine zekat veremez. Paranın her 40 liradan bir lirası zekat olarak verilecektir. Canlı hayvanların zekatı nev'ine göre değişir. Koyunda kırkta bir; devede beş devede bir koyun, sığırda otuzda bir danadır. Peygamberimiz (sas) 'Veren el, alan elden üstündür' buyurmuştur. Vermenin hazzına ulaşmak gerekir. Dünyada en güzel şey vermektir." (CİHAN)

YORUMLAR 2
  • emre ciftarslan 14 yıl önce Şikayet Et
    cihat erdem e. dönümlerce arazisi olan o araziyi bos birakmiyor heralde kazandigi paranin aldigi altinin zekatini verecek.helikopteri villasi yalisi olan adamin zaten parasida altinida vardir:)
    Cevapla
  • cihat erdem 14 yıl önce Şikayet Et
    Bakış açımı farklı anlamıyorum. Adam düşünün : dönümlerce arazisi var kıymetli AMA ZEKAT düşmüyür adam düşünün evi var villası yatı katı helikopteri var AMA ZEKAT düşmüyor biraz farklı geliyor bana
    Cevapla