Kutsal emanetler böyle temizleniyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi değeri bulunan eşya ve malzemelerin temizlenerek, koruma altına alınması için kurduğu Konservasyon Atölyesi, kısa sürede Türkiye'nin en önemli merkezi haline geldi.

Kutsal emanetler böyle temizleniyor
GİRİŞ 13.07.2013 14:06 GÜNCELLEME 13.07.2013 14:06 KAYNAK DHA
ÖNEMLİ KONULAR

Halifeliğin Osmanlı sultanlarına geçişinin simgesi olan 500 yıllık Kabe örtüsü ve Murat Hüdavendigar'ın sandukasının ilk örtüsü gibi önemli kutsal emanetler, lazer kullanılarak orijinaline uygun şekilde onarılıp, koruma altına alınıyor.

Bursa'yı yaşayan canlı bir tarih kenti haline getirmek amacıyla bir çok alanda restorasyon çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan geçmişe ait eşya, giysi ve malzemeleri de koruma altına alınıyor. Tarihi cami, medrese, han, külliye gibi yapıların depolarında saklanan o döneme ait kıyafetler ve kullanılan malzemelerin korunması amacıyla kurulan Konservasyon Merkezi, kısa zamanda Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri haline geldi.

Kurulduktan sonra ilk olarak Üftade Hazretlerine ait 500 yıllık eşyaları birer birer elden geçirilip koruma altına alan Konservasyon Atölyesi Yavuz Sultan Selim tarafından Ulu Cami'ye hediye edilen yaklaşık 500 yıllık Kabe örtüsünü de bakıma alındı. Üzerindeki kitabe parçasında hem Yavuz Sultan Selim'in adı, hem Memluk yönetiminin üst düzey yöneticisi Davadar veya Divitdar denilen görevlinin arması işli olan örtü, konservasyonda lazer cihazı ile el değmeden ve büyük bir dikkatle temizleniyor. Bulundukları döneme ait eserler olmanın yanı sıra, tarihe ışık tutan belgeler olma özelliği de taşıyan eserler, konservasyon işleminin tamamlanmasının ardından, 21-22 derece sıcaklık ve yüzde 45-50 sabit nemli odalarda koruma altında tutuluyor.

KONSERVASYONDA DA ÖNE ÇIKTIK

Konservasyon merkezinde lazer sistemiyle yapılan temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Recep Altepe, Konservatör Levent İnan'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. İlk olarak Üftade Hazretlerine ait 500 yıllık eşyaların onarımının yapıldığı Konservasyon atölyesinin bugün Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biri haline geldiğini ifade eden Başkan Recep Altepe, "Gerek Büyükşehir Belediyemize, geçen külliyelerin depolarından, gerekse başka kurumlardan getirilen bir çok kutsal emanet burada bakım ve onarımdan geçiriliyor, koruma altına alınıyor. Yine Emirsutan Külliyesi'nin depolarında hat sanatının değişik uygulamaları, Emir Sultan'a ait sinsileler gibi önemli eserler bulundu. Tüm bunların bakım, onarım ve temizlikleri yapılacak ve tarihi birer belge olarak bu eserler konunun uzmanları tarafından incelenecek. Sadece tarihi yapıları ayağa kaldırmak değil, Bursa olarak bu tür kutsal emanetlerin korunması ve onarılması konusunda da önemli bir yere geldik" dedi.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL