Türklerin en çok tercih ettiği hurma çeşidi

Hac ve Umre'ye gidenlerin en öncelikli hediyesi hurma...Peki Türkler en çok hurmanın hangi çeşidini tercih ediyor?

Türklerin en çok tercih ettiği hurma çeşidi
GİRİŞ 19.07.2013 15:26 GÜNCELLEME 19.07.2013 15:34 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Ramazan ayında sofralarımızdan eksik etmemeye çalıştığımız ve orucumuzu açmaya gayret ettiğimiz hurma bugünlerde Suudi Arabistan'ın her tarafında olduğu gibi Medine'de de toplanıyor.

Hac ve Umre'ye gelen Türklerin en öncelikli hediyesi olunca, Medine'de yaşayan Türkler de hurma işine yönelmiş. Medine'de Mescid-i Nebevi'ye yakın iş yerlerinde hurma satan Türklerin yanı sıra hurma bahçesi işleten ve hurma yetiştiren Türkler de mevcut.

Şener Yürek yaklaşık 9 yıldır Medine'de yaşıyor. Hurma işiyle yaklaşık 5 yıldır uğraşıyor. Yaklaşık 15-20 hurma bahçesini işleten Türkün olduğunu belirten Yürek, "Tabii ki hurma çeşidi olarak da bizim bahçede yaklaşık 10 çeşit hurma yetişiyor. Bunların başında tabii ki Peygamberimizin eliyle diktiği Acve hurması geliyor." dedi.

Bahçelerinde Acve'nin haricinde Amber, Safavi,  Sükkeri gibi hurma çeşidinin yetiştirildiğini belirten Yürek, hurma toplama zamanının bu günlerde başladığına dikkat çekti. Yürek, bugünlerde Arapların Rutab diye isimlendirdikleri Rotana hurma çeşidinin toplandığını, 15 gün sonra ise bu toplama işinin biteceğini söyledi.
Rotana (Rutab) hurması taze tüketilmekte birlikte eksi 20-25 derece soğutucularda muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu hurma çeşidi bugünlerde Mekke'de (Kabe) ve Medine'de (Mescid-i Nebevi) verilen iftarlarda da yaş olarak ikram ediliyor.

MEBRUM HURMASI TÜRKLERİN GÖZDESİ

Suudi Arabistan'da yaklaşık 100 çeşit hurmanın yetiştirildiğini ifade eden Şener Yürek, ancak Türk hacı ve umrecilerinin bunlardan sadece 10 çeşidini satın aldıklarını belirtti.

Türklerin satın aldıkları hurma çeşidinin başında Mebrum hurmasının geldiğini dile getiren Yürek, bu hurmanın Tebük taraflarından geldiğini söyledi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL