İstanbul'un ilk camisi ibadete açılıyor
İstanbul'u kuşatmaya gelen İslam orduları tarafından 717 yılında yapıldığı bilinen Beyoğlu'ndaki Arap Camisi, restorasyonunun tamamlanmasının ardından ibadete açılıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, caminin restorasyon ihalesi İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından gerçekleştirildi.
İki kurumun işbirliğinde gerçekleştirilen onarım, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları, ajansın kapandığı Mayıs 2011'den itibaren Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütüldü.
Yarın teravih namazında yapılacak cami açılışına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılması bekleniyor.
-Arap Camisi-
Beyoğlu'nda Arap Camisi Mahallesi'nde bulunan Arap Camisi, Haliç'in Galata yakasındaki en büyük cami olarak dikkati çekiyor.
Dikdörtgen planlı ve gotik tarzdaki caminin içinde mihrap bölümünde gotik mimarisinin en başta gelen özelliği olan kaburgalı tonozlar bulunuyor.
Yapının esasının, İstanbul'u kuşatmaya gelen İslam orduları tarafından 716-717 yıllarında kurulduğu biliniyor.
3. Mehmed döneminde onarım gören cami, 1731'deki Galata yangınının ardından 1734'te Galata'nın bu bölgesinde hayır eserleri yaptıran 1. Mahmud'un annesi Saliha Sultan tarafından restore edilerek camiye yeni bir şadırvan yapıldı.
Arap Camisi'nin, 1807 yılındaki yangın sonrası yapılan onarımı sırasında Divan-ı Hümayun katiplerinden Hacı Emin Efendi tarafından tarihçesi yazılarak taşa işlendi ve mihrabın sağındaki duvara konuldu. Bu manzumede caminin esasının Mesleme bin Abdül Melik'e dayandığı anlatılıyor.
Caminin 1868'de 2. Mahmud'un kızı Adile Sultan ve kocası Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılan diğer bir büyük onarımında, avlunun altında bir sarnıç ve şadırvan inşa edildi. 1913 yılındaki onarımda da binaya son cemaat yeri ilave edildi ve mahfiller ahşap direkler üzerinde yeniden inşa edildi.
Camide son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2008 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, bir süre önce tamamlandı.