İşlenen günah maharetmiş gibi anlatılmamalı

Ünye Müftüsü Aydın Yığman, günahların açıktan işlenmemesi ve üstelik maharetmiş gibi başkasına anlatılmaması gerektiğini söyledi.

İşlenen günah maharetmiş gibi anlatılmamalı
GİRİŞ 24.07.2012 12:16 GÜNCELLEME 24.07.2012 12:16 KAYNAK İHA
ÖNEMLİ KONULAR

Konuşmasına açıktan günah işleyenler ile ilgili bilgiler vererek başlayan Ünye Müftüsü Aydın Yığman, "Maalesef insanlar günahları çok açıktan işliyorlar. Üstelik maharetmiş gibi birde başkasına anlatıyorlar.

Halbuki günahların açıktan işlenmemesi lazım ve insanlara anlatılmaması lazım. Çünkü Peygamber efendimiz hadisi şerifinde 'Allah akşam işlemiş olduğu günahı örtmüştü, sabah kalktı kul onu insanlara anlattı' diyor. Yani Allah bizlerin günahlarını, hatalarını örtüyor. Dolayısıyla biz işlemiş olduğumuz günahımızı açıktan birilerine anlatmamamız gerekiyor. Müslüman kardeşlerimiz buna dikkat etsinler" dedi.  

Allah'ın emirlerini, Hz. Peygamber'in sünnetini yapan insanların Allah katında saygıdeğer insanlar olduğunu vurgulayan Sayar, "Tabi ki bunları yapmayanlar da olacaktır neticede hepimiz insanız ama bunu açıktan insanlara göstererek yapmamalıyız. Bunu yapanlar bir nevi Allah'ın emirlerini öğütleri, Peygamberimizin sünnetlerini, Müslümanların değerlerini hafife almış olurlar" diye konuştu.   Namaz kılmayan birinin oruç tutabileceğini de söyleyen Yığman şöyle devam etti: "Oruç ibadeti farklı bir ibadet, namaz ibadeti farklı bir ibadet. Keşke tüm insanlar hem oruç tutsa hem namaz kılsa ama namaz kılmayan bir kişi oruç tutamaz diye bir kural yok. Dolayısıyla namaz kılmayan kişiler oruç tutabilir.

İkisinin de sorumluluğu farklıdır. Namaz kılmadan oruç tutan bir kişi, Allah katında sadece oruç vazifesini yerine getirmiş oluyor. Namaz kıldığı zamanda aynı şekilde vazifesini yerine getiriyor. Yani namaz ile oruç birbirine bağlı ibadetler değil. Mesela oruç tutmayan bir insan teravi namazı da kılabilir ama hem namaz kılınırsa hem de oruç tutulursa, doğru olan yapılmış olur.

Sonuçta namaz da çok önemli bir ibadettir ve İslam dininin direğidir."   "Bugün birçok namaz kılmayan insanlarımız var ve oruç tutuyorlar" diyen Müftü Yığman açıklamasını şöyle tamamladı: "Oruç tutmayan insanlarımız var teravi namazına gelebiliyor. Dolayısıyla ibadetleri birbiri ile bağlantılı görmeyelim. Her ibadet, müstakil ibadet. Sevabı da müstakil, günahı da müstakil. Namaz kılmadan oruç tutulabiliyor mu? Evet, tutulabiliyor ama olması gereken tüm ibadetlerin yapılması. Namazını kılmayan bir kişinin de orucu kabul olmuyor diye bir şey söz konusu değil."

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL