Afganistan'da Ramazan sevinci

Afganistan'ın başkenti Kabil'de halk, Ramazan coşkusunu yaşıyor. Başkent'te iftar saatinin yaklaşmasıyla caddeler hareketlenirken, semt pazarları ise alışveriş yapanlarla dolup taşıyor.

GİRİŞ 17.07.2013 15:44 GÜNCELLEME 17.07.2013 16:36 KAYNAK CİHAN
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

35 yıldır ülkede devam eden savaşa rağmen halk, Ramazan heyecanını hala sürdürüyor.

İftara davet geleneğinin yaygın olduğu ülkede, başkentte kuyumculuk yapan Nabi Emin'in evine misafir oluyoruz. İftardan önce pazara alışveriş için giden aile reisini büyük oğlu kapıda karşılıyor. İftar hazırlıkları mutfakta tüm hızıyla devam ederken, çocuklar ise tablet bilgisayarda oyun oynuyor. Afganlar, iftardan önce Kur'an -ı Kerim okumayı tercih eder, ev sahibimiz de Kur'an-ı Kerim okuyarak bu geleneği yaşatıyor.

Çocuklar, sessiz oynarken evin hanımı mutfakta harıl harıl iftar için yemek pişirmeye devam ediyor. Mutfak işlerinde evin erkeklerinin de yardımcı olduklarına şahit oluyoruz. İftar saati yaklaştıkça evdeki heyecan da giderek artıyor. Yere serilen sofranın başına aile bir anda çember kurarak imamın Allah'u Ekber demesini bekliyor. Sofrada tavuk çorbası, pilav ve salata, Afgan sofrasının vazgeçilmezleri arasında. Kuşbaşı kuzu etinden yapılan ve Farsça "Bulani" olarak adlandırılan tandır böreği de iftarın olmazsa olmazlarından.

Akşam ezanı televizyondan duyulunca dualarla hep birlikte iftarlar açılıyor. Aile iftara kısa bir ara veriyor. Hep birlikte saf tutarak aile reisinin arkasından cemaatle akşam namazı kılınıyor. Ardından iftar sofrasına kaldıkları yerden devam ediliyor. Yemekten hemen sonra meyve, ardından çay ile birlikte badem, ceviz içi, kuru üzüm ve şekerlemeden oluşan çerezler afiyetle midelere indiriliyor.

Bir yandan yemek safhası tamamlanırken, ev sahibi Emin'in öncülüğünde eller semaya kalkıyor. Evin reisi duada ülkesi için Allah'tan birlik ve berberlik istiyor. Afgan halkının yarım asırdan fazladır akan kanının durmasını Yüce Yaratıcı'dan diliyor.

Leziz yemeklerle sofrayı süsleyen evin hanımı Azize Emin, Cihan Haber Ajansı(Cihan) mikrofonuna Afganistan'da Ramazan'daki yemek kültürünü anlatıyor. Azize hanım Ramazan'da Afgan yemek kültürünü anlatırken, içecekler içinde çayın önemine ayrı vurgu yapıyor. " Çay olmazsa olmaz, o yorgunluğumuzu gideriyor" diyen evin hanımı, Afgan pilavın da sofrada her zaman başköşede yer bulduğunu sözlerine ekliyor.

Yemekten sonra evin erkekleri teravih için camiye akın ediyor. Afganistan genelinde teravih namazı ilk 15 gün hatimle kılınıyor.

YORUMLAR 1
  • Defne Kahraman 10 yıl önce Şikayet Et
    BM'nin 2012 Afganistan raporu. Allah Afgan kardeşlerimizi Ramazan’da aç ve açıkta bırakmasın! 35 milyonluk ülkede halkın nerdeyse yüzde 90'ı yoksullukla mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler’in 2012 raporuna göre Afganistan’da geçen yıl 2,754 kişi ölmüş ve 4,805 kişi de yaralanmış. Rapora göre 2012’de her 5 sivilden 4’ü Taliban ve diğer hükümet karşıtı grupların eylemlerinden dolayı ölmüş. Bu rakamlar gösteriyor ki Taliban yollara mayın döşeme, intihar saldırıları, pazarları bombalama, kurşuna dizme vb benzer eylemlerle Ramazan’da da Afganları öldürmeye devam ediyor. Afgan halkının yüzde 90’ı sefaletle savaş ederken, diğer yandan Taliban’ın yaptığı saldırılarla daha büyük bir buhrana itiliyor. Terör ve şiddetten 30 yıldır bizler az çekmedik. İnşallah Ramazan hürmetine Taliban saldırılarına ara verir. Allah tüm müslüman kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun.
    Cevapla