Bayramı kilo almadan geçirmenin yolu

İki dilim baklavanın kalorisini yakabilmek için bir saat yürümek gerekiyor.

Bayramı kilo almadan geçirmenin yolu
GİRİŞ 01.07.2016 11:08 GÜNCELLEME 01.07.2016 11:08

Ramazan ayından sonraki birkaç günde “artık istediğimi yiyebilirim” düşüncesi ile fazla yemek yemek ve tatlı tüketmek, hızla kilo alımı ile mide problemlerine zemin hazırlıyor. 1 ay boyunca gün içinde uzun süreli açlığa alışan bedeninin bayramla birlikte yeni düzene yumuşak bir geçiş yapması, sağlıklı ve formda kalmak açısından büyük önem taşıyor. Dyt. Şule Güzelsoy, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Metabolizmanızı vakit kaybetmeden canlandırın

Ramazan'da uzun süreli açlık ve hareketsizlik, metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Bayramda tüketilen besinlerle alınan enerji ise vücuda fazla gelmektedir. Bu durum da kilo artışını kaçınılmaz hale getirmektedir. Yavaşlayan metabolizmanın hızlandırılması için bazı önlemler alınması gerekmektedir.

Öncelikle yeni düzende kahvaltının atlanmaması önem taşımaktadır. Yumurta, peynir ve biber içeren klasik kahvaltı yapabilir ya da yulaf ezmesi, süt ve meyve ile pratik bir başlangıç öğünü hazırlanabilir.

Öğün sayısının ölçülü bir şekilde arttırılması gerekmektedir. Psikolojik açlık ile birlikte fazla besin tüketmeye eğilimli olan mide, küçük ara besinlerle doyurulup metabolizma canlı tutulabilir.

Metabolizmayı hızlandırmanın en kolay ve sağlıklı yollarında biri de yeterli su tüketmektir. Özellikle bayram günleri ve sonrasında günde en az 2,5 litre su tüketmek, kişiyi bu sıcak yaz günlerinde daha zinde tutacaktır.

Haftada 3 gün yapılacak hafif tempolu yürüyüşler ve nabzı arttıran egzersizler kas kitlesini geliştirerek normalden daha fazla kalori yakılmasını sağlayacaktır.

Bunların yanında özellikle ara öğünde tüketilecek bir fincan yeşil çay veya şekersiz kahve metabolizmanın canlandırılmasına yardımcı olacaktır.

2 dilim baklavanın kalorisini yakabilmek için 1 saat yürümek gerekiyor

Bayram gibi özel günlerde bütün ailenin bir arada olduğu geniş masalarda yemek ayrı bir önem kazanmaktadır. Daha sonrasında yapılan ziyaretlerde geri çevrilemeyen ikramlarla şeker ve kalori yüklemesi yaşanmaktadır. İkram edilen tüm yiyeceklerin yenilmesi, mideyi şişirmesinin yanı sıra hazımsızlık şikayetleri neden olmaktadır. Özellikle baklava gibi şerbetli tatlılar ikram edildiğinde iki dilim baklavanın yaklaşık bir ana öğünün kalorisine denk olduğunun, onu yakabilmek için 1 saat boyunca tempolu yürünmesi gerektiğinin ve rafine şekerin vücuda önemli zararlar verdiğinin unutulmaması gerekir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, sorbe tipi meyveli dondurmalar, meyve tatlıları tercih edebilmelidir. Bu yiyeceklerin evde hazırlanmış olması da zararlarını nispeten azaltacaktır.

Bitki çayları ile midenizi rahatlatabilirsiniz

Ramazan sonrasında yeterli sıvı alımına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bayram boyunca da çay, kahve ve asitli içecek ikramlarına da dikkat edilmesi çok önemlidir. Bu durumda bitki çayları sağlıklı alternatifler olacaktır. Papatya, karahindiba, rezene, nane, yıldız anason, kakule gibi bitkiler hazımsızlıkla ortaya çıkan gaz şikayetlerinin azalmasında oldukça etkili olacaktır.

*Sağlıklı bir bitki çayı tarifi

1 litre suya küçük bir parça taze zencefil, 1 poşet yeşil çay, 1 yemek kaşığı kakule ve 2-3 tane yıldız anason ekleyip 5-10 dakika demleyin. Daha sonra süzerek yeşil elma dilimleri ile yemeklerden yarım saat önce veya yarım saat sonra tüketerek, karnınızdaki şişlikten kurtulabilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL