Osmanlı'nın Kudüs'teki hayır kapısı

Osmanlı Devleti’nin, Kudüs’te yaptırdığı Haseki Sultan Tekkesi asırlardır ihtiyaç sahiplerine iftar vermeye devam ediyor.

Osmanlı'nın Kudüs'teki hayır kapısı
GİRİŞ 01.05.2021 14:58 GÜNCELLEME 01.05.2021 14:58 KAYNAK AA
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın 1552'de Mescid-i Aksa'nın Meclis Kapısı'na 100 metre mesafede yaptırdığı Haseki Sultan Tekkesi, varlığını sürdürüyor. Asırlara meydan okuyan bu tekke, her yıl olduğu gibi bu ramazanda da yoksullara iftar vermeye devam ediyor.

RAMAZAN AYINDA GELENLERİN SAYISI ARTIYOR

Kudüs'teki İslami Vakıflar Genel Müdürü Azzam el-Hatib, yaptığı açıklamada, Haseki Sultan Tekkesi'nin yıl boyu fakir, yoksul ve ihtiyaç sahiplerine hizmet verdiğini ancak ramazan ayında tekkeye gelenlerin sayısında her zaman genel bir artış yaşandığını söyledi.

GÜNDE YAKLAŞIK 250 AİLEYE İFTAR SUNUYOR

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle birçok kişinin işsiz kalmasının da tekkeye gelenlerin sayısını artırdığını belirten Hatib, "Normal zamanlarda her gün yaklaşık 100 aileye aş verilirken, ramazan ayı başladığından bu yana günde yaklaşık 250 aileye, çorba, et, pilav ve sebzeli menüler sunuluyor." dedi.

KAPISI HERKESE AÇIK

Hatib, "Kudüs'ün en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri" olarak nitelendirdiği Haseki Sultan Tekkesi'nin kapılarının Müslüman ya da Hristiyan fark etmeksizin herkese açık olduğunu ve gelen herkesin aşını aldığını dile getirdi. Şu anda Kudüs kenti ve çevresinde yaşayan ihtiyaç sahiplerinin tekkenin kapısını çaldığını aktaran Hatib, Mescid-i Aksa'nın gönüllü muhafızları olarak bilinen murabıtlara da buradan iftar yemeği verildiğini söyledi.

HÜRREM SULTAN’IN EMRİYLE MESCİT EKLENDİ

Haseki Sultan Tekkesi, aşevi olarak hizmet veren bir mutfak, fırın, yemek salonu, malzemelerin bulunduğu bir kiler, eskiden atların bağlandığı bir ahır ve Hürrem Sultan'ın emriyle daha sonra binaya dahil edilen bir mescitten oluşuyor.

HAYIRSEVERLERİN BAĞIŞLARIYLA FİNANSE EDİLİYOR

İsrail işgalinin başladığı 1948'den önce Osmanlı devletinin vakfettiği dükkanlardan karşılanan tekke giderlerinin, İsrail'in dükkanlara el koyması nedeniyle halihazırda İslami Vakıflar Dairesinin ayırdığı bütçe ve hayırseverlerin bağışlarıyla finanse edildiği belirtiliyor. Tekke, İsrail ile 1994'te imzalanan Vadi Arabe Barış Anlaşması gereği 

YORUMLAR 2
  • Söz Milletindir 2 yıl önce Şikayet Et
    İsrail'i neden Lahey Adalet divanına mahkemeye vermiyoruzki ,Devlet Büyükleri millet gereğini bekliyor
    Cevapla
  • Tarihçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıyı ne biz ne de dünya yeterince anlayamadı...Vakit varken araştırmak ve örnek uygulamalarını ortaya çıkarmak lazım...
    Cevapla