Çeltik üreticilerinin ramazanda da zorlu mesaileri sürüyor

Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Tosya ilçesinde çiftçiler, çeltik tarlalarında ramazan ayında da ter döküyor.

Çeltik üreticilerinin ramazanda da zorlu mesaileri sürüyor
GİRİŞ 07.05.2021 16:16 GÜNCELLEME 07.05.2021 16:16 KAYNAK AA

1926'da Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Tosya'da yaklaşık 10 bin dekar alanda çeltik ekimi yapılıyor. Lezzetiyle rağbet gören Tosya pirinci, coğrafi işaret belgeli "Sarıkılçık" türüyle ön plana çıkıyor. Bölgenin en yüksek noktalarından Ilgaz Dağı'ndan gelen sularla beslenen çeltik tarlalarında, Sarıkılçık'ın yanı sıra Yaşar, Maratelli ve Osmancık pirinç çeşitleri de yetiştiriliyor.

ÇİFTÇİLER YOĞUN MESAİ HARCIYOR

Çiftçiler, nisan ayında başladıkları hazırlık sürecinde tarlaları kare şeklinde hazırladıktan sonra bu alanları sürüp içindeki yabancı otları temizliyor. Ramazan ayı olmasına rağmen bazen kürekle, bazen tırmıkla, bazen de traktörüyle tarlasını ekime hazırlayan çiftçiler, pirince dönüşen çeltiğin yetişmesi için büyük özveriyle zorlu bir mücadele veriyor.

“YAKLAŞIK BİR AYDIR HAZIRLIK YAPIYORUZ”

Çevlik Köyü Muhtarı Mahir Sarı, köylerinde bin 500 dekar arazide çeltik ekimi yapıldığını söyledi. Tarlaların ekim için uzun hazırlık dönemi olduğunu anlatan Sarı, "Çeltik tarlalarımızı önce pullukla sürdük, ardından da kazayağı ile düzledik. Önce kuruyken temizliğini yaptık. Şu anda keşanlarını yapıyoruz. İçini temizledikten sonra zamanı geldiğinde tohumla buluşturacağız. Yaklaşık bir aydır hazırlık yapıyoruz." dedi.

“ZORLU BİR SÜREÇ”

Havaların bugünlerde sıcak gittiğini dile getiren Sarı, "Çeltik tarlalarının hazırlanması, ekimi zorlu bir süreç. Ramazan ayındayız ve havalar oldukça sıcak gittiği için zorlu geçiyor. Oruç biraz zorluyor ama Allah sabrını veriyor." diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL