Ramazanda Özbeklerin tercihi Türk lokantaları oldu

Özbekistan'da hizmet veren Türk lokantaları, koronavirüse rağmen ramazanda müşteri yoğunluğu yaşıyor.

Ramazanda Özbeklerin tercihi Türk lokantaları oldu
GİRİŞ 11.05.2021 14:26 GÜNCELLEME 11.05.2021 14:28 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Özbekistan ile Türkiye arasında giderek gelişen ilişkiler, lokantacılık sektörüne de yansırken son yıllarda ülkede çok sayıda Türk restoran, lokanta ve kafeleri açıldı. Başkent Taşkent’te Türk lokantalarının sayısı 50’ye yaklaşırken farklı zevklere hitap eden Türk mutfağı, Özbeklerin en çok tercih ettiği mekanlar arasında yer almayı başardı. Kovid-19 salgınından dolayı restoran ve lokantaların sıhhi kurallara riayet ederek hizmet verdiği Özbekistan’da, ramazan ayı boyunca Türk lokantaları Özbekler tarafından sıkça tercih edildi.

İLK LOKANTASINI 2019’DA AÇTI

Taşkent’te restoran işletmeciliği yapan Tük iş adamı İzzet Sadat, 2018'de Özbekistan'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a refakat eden iş adamları heyetiyle geldiği Özbekistan’da lokantacılık sektörünün cazip olduğunu fark edince Türk mutfağını en iyi şekilde tanıtacak bir restoran açmaya karar verdiğini anlattı. İlk lokantasını Ekim 2019’da açmasının ardından salgın döneminde iki lokantayı daha hizmete açtığını belirten Sadat, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özbekistan'a yatırım yapma daveti üzerine geldiğimiz Özbekistan'da, Kovid-19 öncesinde başladığımız lokantacılık işini doğru bir planlama ve strateji ile salgına rağmen iki kat büyütmeyi başardık.” dedi.

500 ÇEŞİT MENÜ SUNULUYOR

Açtıkları ilk lokantanın Osmanlı mutfağı, diğer lokantaların ise et ağırlıklı modern Türk mutfağı üzerine tasarlandığını belirten Sadat, Özbeklerin farklı zevklere hitap eden her iki mutfağı da çok sevip rağbet gösterdiğini kaydetti. Sadat, işlettiği lokantada içecekten salataya, tatlıdan dondurmaya, sulu yemekten etli yemeklere toplam 500 çeşit menü sunduklarını belirterek, Özbeklerin en çok Türk tatlısı ve etli yemeklerini tercih ettiklerini dile getirdi.

LEZZETİ VE SUNUMLARI İÇİN TERCİH EDİLİYOR

Sadat, lokantada sürekli alevle gösteriler düzenlediklerini, Özbek müşterilerin masada, önlerinde yapılan bu gösterileri çok beğendiklerini, Özbeklerin mutfakta yeniliklere açık bir toplum olduğunu belirtti. Lezzetli ve farklı çeşitler sunmaları nedeniyle salgına rağmen ramazan ayında Özbek müşterilerinin Türk lokantalarına çok büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Sadat, ramazan boyunca her gün ortalama 350-400 kişiye iftar sofrası düzenlediklerini aktardı. Bir iş adamı olarak Türk mutfağını yurt dışında en iyi şekilde tanıtmak istediklerini dile getiren Sadat, “Türk mutfağı olarak Özbekistan'da çok iddialıyız. Amacımız, zengin Türk mutfağını burada en iyi bir şekilde tanıtmak ve temsil etmek, Özbeklerin en çok tercih ettiği mekanlar haline getirmek.” ifadelerini kullandı.

“TÜRK ÇAYI VAZGEÇİLMEZLERİM ARASINDA”

​​​​​​​Özbek müşteri Alişir Hudaynazarov, Türk lokantalarını çok lezzetli ve fazla çeşit sunmasından dolayı sevdiğini belirterek etli yemekler, Türk çayı ve tatlılarının, vazgeçilmezleri arasında yer aldığını dile getirdi. Türk lokantalarında alıştığı Türk çayını evinde de yapmaya başladığını ifade eden Hudaynazarov, "Türk çayında bulduğum lezzeti başka hiçbir şeyde bulamıyorum." diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL