Hatay’ın muhteşem lezzeti “Oruk”

Hatay’da geleneksel hale gelmiş, hem ramazanda hem de bayramda çokça tercih edilen, yörede Oruk diye tabir edilen içli köfte, damakları çatlatıyor.

Hatay’ın muhteşem lezzeti “Oruk”
GİRİŞ 12.05.2021 09:48 GÜNCELLEME 12.05.2021 09:48 KAYNAK İHA

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) gastronomi kentleri ağına dahil edilen Hatay mutfağının lezzetlerinden Oruk, bu sene tam kapanmanın gölgesinde evlerde yapılarak bayrama kadar hazır hale getiriliyor.  Ramazanda ve bayram öncesinde bolca yapılan Oruk, bakır tepsilerde odun ateşinde pişiriliyor. İftar ve sahurda tüketilebilmenin yanı sıra bayram sofralarına da lezzet katan Oruk, hem protein hem karbonhidrat içermesiyle tok tutma özelliğiyle de tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor.

“BAYRAMLARIN OLMAZSA OLMAZI”

Bayram öncesi kapanma nedeniyle Oruğunu evde yapan Fatma Alkan, “Bayramların olmazsa olmazı Oruk yani içli köfteyi, içine kıyma doldurarak yapıyoruz. Dışarıda herkes içli köfte dese de bizim yöre de Oruk deniliyor. Çocuklarımız da çok seviyor” dedi. Çocukluğundan beri yöresel yemekle iç içe olduğunu belirten Alkan, “Çocukluğumdan beri annemden öğrendiğim yöresel yemeklerimiz arasında yer alan Oruk olmazsa olmaz. Biz de bu sene kapanmadan dolayı evlerde yapıyoruz. Bayramda nereye giderseniz gidin Oruk'la karşılaşırsınız” açıklamalarında bulundu

ŞEHİR DIŞINDAN TALEP YOĞUN

Sadece şehir içinden değil, şehir dışından da Oruğa çok fazla talep olduğunu belirten Alkan, aynı zamanda yaptığı Orukları sattığını belirterek, “Oruğa müthiş bir ilgi var. Genelde otobüslerden şehir dışına da yolluyorum. Elimden geldiğince bayramda kimseyi Oruksuz bırakmamaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL