Ramazanda ağız ve diş bakımını ihmal etmeyin
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Güngörmüş, iftar ve sahurdan sonra dişlerin ve dil yüzeyinin fırçalanmasının, ağız kokusu dahil oluşabilecek problemlerin önemli derecede azalmasına neden olacağını söyledi.
Güngörmüş, oruç tutanların ramazan süresince günlük ağız bakımına gereken özeni göstermeleri gerektiğini belirtti.
Ramazan ayının insanların yaşam tarzında ve özellikle beslenme alışkanlıkları ile uyku düzeninde önemli değişikliklere neden olduğunu ifade eden Güngörmüş, bunun da bireylerin genel sağlığı kadar ağız ve diş sağlığını da önemli derecede etkilediğini söyledi.
Vücudun bu değişime adaptasyonunun sağlanabilmesi için bazı önlemler alınması gerektiğine dikkati çeken Güngörmüş, şöyle devam etti:
"Ramazan ayında öğün saatleri ve sayısının değişmesi, bu ayın geleneğine uygun zengin menü ve özellikle karbonhidratlı ve asitli yiyeceklerin ön plana çıkması, oruca bağlı olarak gelişen ağız kuruluğu gibi durumlar, genel sağlık durumu iyi olan bireyleri bir dereceye kadar etkilemeyebilir ancak sağlık problemleri olan veya ağız hijyeni iyi olmayan kişilerin mevcut problemlerinin daha ağır seyretmesine veya ilerlemesine neden olabilir."
"Rutin ağız bakımı devam etmeli"
Güngörmüş, orucun en önemli etkilerinden birisinin de ağız kuruluğu olduğunu söyledi.
Tükürüğün ağız sağlığının korunması yönünden önemli bir etkisi olduğunun bilindiğini, bu salgının çürük, plak oluşumu ve dolayısıyla diş ve diş eti hastalığı oluşumunu önemli derecede azalttığını vurguladı.
Ramazan ayında ortaya çıkan ağız kuruluğunun, diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu gibi durumların oluşma riskini arttıracağını belirten Güngörmüş, şöyle konuştu:
"Bu nedenle diş ve diş eti hastalığı, dolgu, kanal tedavisi, eski veya kötü yapılmış protezler, kalmış kök veya parçaları gibi problemleri olan hastaların bu tedavilerini mutlaka yaptırmaları gerekir. Bunun bir diğer önemli nedeni de zaten ağız kokusuna neden olan bu problemlerin, oruç nedeniyle daha fazla rahatsız edici bir düzeye gelmesidir. Ramazan ayı süresince özellikle karbonhidrat içeren ürünlerin tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Ağız sağlığı yönünden asıl önemli olan, diyet düzenlemelerinden ziyade rutin olarak yapılması gereken ağız bakımına ramazan ayında da devam edilmesidir. Yani iftar ve sahurdan sonra dişlerin ve dil yüzeyinin fırçalanması, ağız kokusu dahil, oluşabilecek problemlerin önemli derecede azalmasına neden olacaktır."