Ramazan, sigara tüketimini azaltıyor
Ramazan ayı, sigarayı bırakmak isteyenler için büyük bir fırsat. Uzmanlar, bu ayda sigara tüketiminin azaldığını ifade ediyor.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yelda Tayyareci, orucun dikkatli ve planlı şekilde tutulması durumunda tıbben çok yararlı olduğunu dile getiriyor. Beslenme hatalarının pek çok sağlık problemine yol açabileceğini belirten Dr. Tayyareci, aşırı sıcak ve uzun açlık süresine dikkat çekiyor.
"ORUÇ, SAĞLIKLI BİREYLERDE TIBBEN YARARLI"
İftarda aşırı miktarda, yüksek kalorili ve yağlı yiyecekler yememek gerektiğini ifade eden Tayyareci, orucun tıbben yararlarını şöyle anlatıyor: "Son yıllarda yapılan araştırmalar orucun dikkatli ve planlı bir şekilde tutulduğunda tıbben yararlı olduğunu gösteriyor. Ancak bu tamamen bu dönemde uygulanan beslenme ve yaşam şekli düzenlemesi ile mümkün. Örneğin Ramazan'da sık tüketilen besinlerden hurma, dengeli bir enerji ve karbonhidrat içeren mükemmel bir besin kaynağıdır. Lifli bir yiyecek olması bağırsak ve bu dönemde sık rastlanan kabızlık problemlerini de ortadan kaldırır. Aynı zamanda sıvı kayıplarıyla meydana gelebilecek potasyum ve magnezyum açığını da kapatır. Ramazan ayında kilo verilmesi orucun diğer olumlu etkilerindendir. Bu dönemde kan kolesterolleri üzerinde de olumlu etkiler gösterilmektedir."
"İFTAR SAHUR ARASINDA ARDI ARDINA İÇİLEN SİGARAYA DİKKAT"
Acile başvuruların özellikle iftar ile sahur arasındaki tokluk süresinde daha çok yaşandığını vurgulayan Tayyareci, bunun önemli bir sebebinin de bu dönemde ardı ardına içilen sigaraların, damarlarda spazm yapıcı etkisi olduğuna işaret ediyor. Tayyareci, şöyle konuşuyor: "Uzun bir açlık süresi, sigara tüketiminin de azalmasını sağlıyor. 14-15 saat süreyle sigara tüketmeyen kişi, eğer iradeli davranırsa bu süreç içerisinde tükettiği sigara sayısını belirgin olarak azaltabilir. Burada yapılacak en büyük yanlış, iftar da art arda ve fazla miktarda sigarının tüketilmesi olur."