Oruç, koroner kalp hastalığından koruyor
Amerikan Kardiyoloji Cemiyeti'nin araştırma sonuçlarına göre, oruç tutanlarda damar sertliği daha az ortaya çıkıyor.
Oruç sayesinde kalp damar sistemindeki pıhtılaşma mekanizmaları, kolesterol ve koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olan homosistein gibi maddeler üzerinde olumlu yönde değişimler oluyor ve strese dayanma kolaylaşıyor.
Central Hospital'den Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinan Coşkun Turan, bu sonuçlara bakılırsa orucun koroner kalp hastalığından koruduğu, koroner kalp hastalarında ise hastalığın ilerlemesini önlediğini veya azalttığını söylüyor.
Coşkun, Ramazan'da kalp hastaları için şu tavsiyelerde bulunuyor:
"İftarda tokluk oluşana kadar yemek önemli hatalardan biridir. Doymaya meydan vermeden, yavaş yiyerek ve sadece açlığı yatıştırıp sofradan kalkılmalıdır. İstenen şeyler daha sonra mideyi doldurmadan ve 2 saat aralıklarla yenebilir. İftardan sonra en azından her saat başı bir bardak su içilmelidir. Aşırı yağlı yemekler ve tatlılar yerine daha hafif gıdalar tercih edilmelidir. Sahura kalkmadan oruç tutmak önemli bir hatadır. Uyku bölünse bile sahura kesinlikle kalkılmalı ve az da olsa bir şeyler yenilmelidir. Sahur yemeği kahvaltı gibi hazırlanmalı ve sahurda çok yemek uzun süre tok tutar inancından vazgeçilmelidir. Çünkü sahurda ne kadar çok yenirse ve kan şekerini yükselten tatlılar ne kadar fazla tüketilirse gün içinde o kadar çabuk acıkılır. Öğlen saatlerindeki uyku, son derece dinlendiricidir ve vücuttaki bütün stresi alır. Öğle uykusu uyuyanların, uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski önemli ölçüde düşmektedir."